Matheu Hinzen: hoofdrol in film De Familie Slim

Buiten schooltijd bouwt 11-jarige Weertenaar aan acteer- en zangcarrière.

Geplaatst op 20 december 2017

Elf jaar en nu al een imposante CV als zanger en acteur op zak. Toeren langs theaters, films in de bios, regelmatig op TV, interviews geven, aanschuiven in talkshows. Matheu Hinzen uit Weert doet het opvallend professioneel, welbespraakt en relaxed. Deze maand ging de familiefilm De Familie Slim in première, met de jonge Limburger in een van hoofdrollen.

Matheu is inmiddels een BN’er, staat regelmatig in smoking op de rode loper, maar blijft er nuchter onder. Zijn ogen glanzen als hij vertelt over zijn werk, maar: “Beroemd worden is niet belangrijk. Ik vind het gewoon heel fijn om te acteren en te zingen!”

“Na de laatste draaidag heb ik de hele rit van Amsterdam naar Weert gehuild in de auto.”

Nuchterheid en hard werken staat ook centraal in het kermisexploitanten-gezin Hinzen, dat verder bestaat uit vader Jan, moeder Lena en twee zusjes, de 2-jarige Jeany en 14-jarige Roelie. Matheu is geboren in Antwerpen (“Daar in de buurt stonden we toen op de kermis.”) en bracht een deel van zijn leven tot nu toe reizend door. In de woonwagen werd de kiem gelegd voor zijn carrière. “Daar zong ik liedjes voor mijn moeder. Ik was toen een jaar of vijf. Later durfde ik ook voor mijn vader en de rest van de familie te zingen. Het waren liedjes uit Tarzan de Musical, die ik van buiten had geleerd. In De Efteling zag ik later Droomvlucht de Musical en toen dacht ik: “Dit wil ik ook!” Daarna zijn we samen veel musicals gaan kijken.”

Zingen stond dus centraal bij Matheu, maar door toeval kwam daar acteren bij: “Via via werd ik in 2013 gevraagd om mee te spelen in de film Welkom Sinterklaas van Nickelodeon en dat vond ik heel erg leuk om te doen.”

Bloed, zweet & tranen

Moeder vult aan: “Daarna besloten we om hem in te schrijven bij kindercastingbureau Elskes Kast in Amsterdam. Matheu werd verschillende keren uitgenodigd om casting te doen voor allerlei producties. Regisseur Diederick Koopal had verschillende tapes gezien en vroeg of Matheu auditie wilde doen voor zijn film Bloed, Zweet & Tranen. “Ik ga geen ouwe man spelen,” zei Matheu. Ik heb hem toen uitgelegd dat hij gevraagd was voor de rol van André Hazes als kind.”

Toen volgden twee castingrondes met daaraan gekoppeld een workshop voor de auditanten. Matheu werd gekozen. Was dat spannend, voor het eerst in zo’n grote bioscoopfilm? “Ja, maar op de set was altijd kinderbegeleidster Elisabeth Hesemans bij me. Zij hielp me ook met het leren van de teksten. Dat deden we altijd ‘on spot’, dus vlak voor het draaien, omdat ik op die manier het meest naturel zou spelen. Zingen kon ik nog niet à capella, dus ik kreeg meestal een oortje in met de muziek.”

Combineren met school

Thuis ging er een hoop geregel aan vooraf. Lena: “Van de productiemaatschappij kregen we een document, dat we voor ondertekening mee naar de school van Matheu moesten nemen. In de planning wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met schooltijden, vaak wordt dan ook in vakanties gedraaid, maar als Matheu dagen gaat missen, dan moet dat wel goed afgesproken zijn. Het valt me trouwens op dat als kinderen op niveau sporten, zij door de school met aanpassende regelingen geholpen worden. Jammer dat er niet zo’n regeling is voor acterende en zingende kinderen, zodat ook zij iets meer ruimte krijgen om hun passie te volgen.”

Of Matheu een manager of agent heeft? Hij lacht en wijst naar zijn moeder. “Ja, dat doe ik zelf. Wel laat ik contracten altijd nalezen door iemand die daar kijk op heeft. Ook moeten we rekening houden met het feit dat kinderen in Nederland niet langer dan 24 dagen per jaar mogen werken. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar dat betekent wel vaak puzzelen. Ik rij altijd zelf Matheu naar de set of het theater en blijf daar dan. Hij is immers pas 11 jaar en we vinden het fijn om dan in elkaars buurt te zijn. Bijvoorbeeld voor een knuffel in de pauze.”

Het was voor Matheu genieten, op de set van zijn eerste grote film. “De sfeer was heel fijn. Na de laatste draaidag heb ik de hele rit van Amsterdam naar Weert gehuild in de auto.” Lena beaamt en geeft aan dat zij het uiteindelijk ook niet droog hield.

Films en musicals

Na de Hazes-film van 2015 ging het allemaal snel. Matheu’s naam was gevestigd. Er volgden rollen in de jeugdfilm Uilenbal (2016, Simone van Dusseldorp), de komedie Onze Jongens (2016, Johan Nijenhuis) en dan natuurlijk in het seizoen 2016/2017 de musical Ciske de Rat. Voor deze tournee waren zeven ‘Ciskes’ inzetbaar, waaronder Matheu. Nu draait dan de familiefilm De Familie Slim, geregisseerd door Roy Poortmans.

Tussendoor zong hij samen met André Hazes jr. ‘Geef mij je hart’ tijdens de TV Show Special van Ivo Niehe ten bate van UNICEF in 2015 en nam hij met het lied ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ deel aan Superkids 2016 van RTL, dat hij niet wist te winnen. Wel scoorde hij er lovende reacties over zijn acteer- en zangkwaliteiten. Onlangs schoof hij aan bij Humberto Tan in RTL Late Night om De Familie Slim te promoten.

Boek Jim Bakkum

“Oh ja, ik heb ook nog animatiefilms ingesproken. In 2016 de Nederlandse versie van Storks en dit jaar die van De Emoji Film.”

Matheu heeft het druk, zo blijkt. Jim Bakkum, die zijn vader speelde in Onze Jongens, vroeg Matheu om enkele liedjes in te zingen voor de CD die hoort bij het door hem geschreven peuterboek Dadoe.

De toekomst? Matheu resoluut: “Ik hoop dat ik hiermee door kan gaan.” Moeder weet dat: “Jan en ik zijn geen ouders die hun kind stimuleren omdat ze het zèlf zo graag willen. Daarom vraag ik ook telkens aan Matheu of hij het echt wel leuk vindt, als er een nieuwe uitnodiging voor een casting komt. Vorig jaar had ik voorgesteld om eens even een adempauze te nemen, maar vlak erna diende De Familie Slim zich aan. Toen ik hem weer zag stralen, wist ik genoeg.”