The Uncertainty has Settled, de controversiële documentairefilm van Marijn Poels, heeft in Berlijn en Los Angeles de film award gewonnen voor Beste Documentaire. De film ging afgelopen weekend in wereldpremière op het Berlin Independent Film Festival waar Marijn de prijs in ontvangst nam. Kort daarvoor kreeg hij vanuit Amerika het bericht dat zijn film tevens bekroond is tot Beste Documentaire op het Mindfield film festival in Los Angeles.
Gevoelig onderwerp
The Uncertainty has Settled snijdt de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie aan. In de film bezoekt Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door een falend landbouwbeleid en de miljarden subsidies voor de produktie van groene stroom zijn veel boeren energie leveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat, wetenschap en politiek. Het tegengaan van klimaatverandering… Doen we er eigenlijk wel goed aan?
Tegen de stroom in
Marijn is erg blij met de erkenning. “Het verhaal gaat tegen de mainstream in. Daarmee is het altijd de vraag hoe zoiets aankomt bij het publiek,” zegt Poels. “Juist door die controverse kregen we veel tegenwerking van partijen die de film liever niet zagen uitkomen. Maar beide voorstellingen in Berlijn en Los Angeles hebben bewezen dat het onderwerp wel degelijk leeft en er behoefte is aan deze film en aan de discussie. Deze awards zijn een meer dan goede start voor dat wat er nog komen gaat.”
“Beide voorstellingen in Berlijn en Los Angeles hebben bewezen dat het onderwerp leeft en dat er behoefte is aan deze film en aan de discussie.”
De film reist de komende maanden langs diverse filmfestivals. In Nederland komt de film 22 februari voor het eerst naar Nederland. Om 20.00 uur start de eerste voorstelling, georganiseerd door CineSud in Lumiere Maastricht. Na afloop gaat Poels samen met gedeputeerde Daan Prevoo (Energie en Duurzaamheid) en Pim Martens (oprichter en directeur MUST: Maastricht University Graduate School of Sustainability Science) in discussie met publiek. Na Maastricht draait de film nog in Rotterdam, Ede, Venlo en Utrecht.