In gesprek met Bas Jansen

Bas Jansen zit in de ontwikkelingsfase van de magische kortfilm Zwembadhaar

Geplaatst op 23 juli 2018

Na de opleiding Audiovisuele Vormgeving in de afstudeerrichting Montage te hebben gevolgd, is Bas Jansen voornamelijk bezig geweest met het regisseren en monteren van videoclips en bedrijfsvideo’s. Nu is hij bezig met zijn debuutfilm Zwembadhaar; Een magisch realistische film die in september wordt opgenomen.

“Film is voor mij wegduiken in een andere realiteit”

Magische verhalen

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

“Mijn favoriete momenten zijn op de set. Samenwerken en de visie die je in de pre-productie ontwikkelt daadwerkelijk tot uitvoering brengen is ontzettend tof. Je ziet als het ware de visie tot leven komen.”

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

“Het project waar ik nu mee bezig ben heet Zwembadhaar. Dit is een korte fictiefilm in een magische sfeer. Het verhaal gaat over Marvin, een eenzame jongen die in een groot huis woont en als het ware ‘belaagd’ wordt door zijn opdringerige buurtbewoners. Op dit moment zijn we bezig om via CineCrowd geld binnen te halen om deze productie ook daadwerkelijk te kunnen gaan draaien. Ook zijn we natuurlijk hard bezig om de productie vorm te geven.”

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?

“Ik ben een enorme fictie-fan en haal altijd een hoop inspiratie uit andere media. Deze korte film is voornamelijk geïnspireerd door sprookjes. Als kind kon ik daar al niet genoeg van krijgen, daarom was het voor mij nu tijd om een modern sprookje te maken door middel van de film Zwembadhaar.”

Regionale steun

Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?

“Ik kijk ontzettend uit naar de draaidagen van Zwembadhaar begin september. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de vraag of de financiën dan rond zijn. Maar daar heb ik alle vertrouwen in.” Om Zwembadhaar te ondersteunen klik je hier.

Welke uitdagingen of kansen zie jij voor filmen in je eigen regio, buiten de Randstad?

“Er gebeurt steeds meer in de kleinere gemeentes maar het kan zeker nog beter! Het grootste probleem is denk ik dat je weinig gelijkgestemden hebt. Veel filmmakers wonen natuurlijk in de Randstad. En dat zorgt er ook voor dat veel filmmakers naar de randstad trekken om daar een film te maken.”

“Er zijn zo veel mooie plekken in de zuidelijke provincies! Ook is het voor mij als filmmaker uit Brabant erg mooi dat ik veel steun krijg vanuit de omgeving. Het is niet alleen praktisch maar ook een soort trots die je krijgt als je in je eigen omgeving een tof project kan maken.”

Op welke gebieden zie jij nog mogelijkheden tot verbetering met betrekking tot het maken van films in de regio?

“Toevallig hebben wij in Roosendaal nu een aantal mogelijkheden om financiering aan te vragen via de gemeente. Daar heb ik geluk mee. Ik denk dat hierin bij een hoop andere gemeentes nog niet veel vooruitgang zit, met betrekking tot kunst en cultuur.”

Advies

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

“Vraag anderen om hulp! Dit is ook een van de hoofdthema’s van Zwembadhaar. Maar dit is iets waar ik zelf lang mee geworsteld heb. Ik zat, net zoals volgens mij een hoop mensen, vast in een ‘bubbel’ waar je vooral alles zelf wilt doen. Dit heeft maar zelden een positief effect op alles wat je doet.”

Tot slot, wat adviseer je aan andere media- en filmprofessionals?

“Ga doen wat je leuk vind en zoek daarin gelijkgestemden die je willen helpen!”