Limburg als filmprovincie: “Hier kom je overal avontuur en mysterie tegen.”

Dennis Bots keert wederom terug naar Limburg.

Geplaatst op 15 oktober 2018

Drie dagen (2, 3 en 4 september) werd in Heerlen gedraaid voor de jeugdfilm Circus Noël van regisseur Dennis Bots. Op het theaterfestival Cultura Nova, maar ook in de buitengebieden. Limburg is voor Dennis als filmmaker geen vreemd terrein, integendeel.

“Als je er rondloopt, voel je dat er verhalen liggen!”

Jacques Vriens

Het is mede te danken aan de momenteel in Gronsveld wonende, maar uit Brabant afkomstige kinderboekenschrijver Jacques Vriens, dat Dennis, eveneens een Brabo, veel in Zuid-Limburg werkt. Dennis: “Jacques woonde in Bakel en ik in het nabijgelegen Gemert. Hij kende mijn moeder. Toen hij vernam dat ik regisseur was, gaf hij mijn moeder het boek Achtste groepers huilen niet voor mij mee. Dat hebben we dus later verfilmd. Maar daarvóór nam ik het initiatief om zijn boek Tien torens diep te verwerken in een TV-serie.”

Die serie – zich afspelend in 1958 toen de steenkolenmijnen nog volop draaiden – is voor het grootste deel in Zuid-Limburg opgenomen, in 2009. Dennis was creative producer. Het boek Oorlogsgeheimen van Vriens werd onder regie van Dennis deels in Limburg verfilmd. Verder regisseerde hij de musketiersfilm Code M. in de regio Maastricht, de plaats waar ook een dag gedraaid werd voor zijn in de 16e eeuw gesitueerde familiefilm Storm: letters van vuur.

Meters

Hij heeft dus nogal wat meters gemaakt in Limburg. Dat heeft zijn redenen, volgens Dennis: “Ik maak voornamelijk kinder- en familiefilms. Limburg als decor leent zich daar uitstekend voor. Om elke hoek kom je wel avontuur, mysterie tegen. Denk bijvoorbeeld aan de bossen, aan de mergelgrotten. Als je hier rondloopt, voel je gewoon dat er verhalen liggen. Het fantasierijke proef ik in het Limburgse landschap.”

Hij vervolgt: “Veel Nederlandse films en series worden in de Randstad gedraaid. Toen ik nog jong was, keek ik al veel films, maar als jongen uit Brabant voelde ik me buitengesloten. Daarom vind ik CineSud een prachtig initiatief, omdat aangetoond wordt dat ook de regio´s buiten Amsterdam en omgeving veel mogelijkheden bieden. Het is hier in Limburg gemoedelijk en rustig. Er is ruimte, er is natuur en er zijn volop mooie plekjes. Limburg ademt film.”

Van theater tot Youtube

In de kinderfilm Circus Noël, gebaseerd op de gelijknamige TV-serie, beleven enkele kinderen spannende avonturen, als hun circus is uitgenodigd om deel te nemen aan Cultura Nova. Dit Heerlense festival fungeert dan ook als decor. Dennis: “Er is veel overleg geweest met de organisatie van het festival om deze kruisbestuiving voor elkaar te krijgen. Het is gelukt en met name de opnames tijdens de optocht van de groep Plasticiens Volants zijn spectaculair.”

Verder werden shots gemaakt in en om de Heerlense schouwburg, in het ziekenhuis, op de Brunssummerheide en in een van Heerlens buitengebieden. Ook de cast kent – naast 40 figuranten – een jonge, Limburgse aanvulling: de bekende YouTuber Emma Keuven en illusionist/goochelaar Nigel Otermans, beiden afkomstig uit Midden-Limburg.