Filmregisseur Ben Verbong (1949) uit Tegelen is benoemd tot Limburger van Verdienste. Verbong werd onder meer bekend met films als Het meisje met het rode haar. Hij heeft met zijn oeuvre de Nederlandse en ook Limburgse filmcultuur op bijzondere wijze gepositioneerd. Diverse nationale en buitenlandse filmprijzen onderstrepen dit.
Onderscheiding
Verbong kreeg de onderscheiding uit handen van cultuurdeputé Ger Koopmans. Dat gebeurde tijdens een L1-uitzending ter gelegenheid van de viering van zijn 50-jarig regisseursjubileum. Koopmans roemt Verbong als voorbeeld voor nieuwe generaties filmmakers.
Verbong is één van de eerste generatie regisseurs, samen met zijn generatiegenoten Pim de la Parra, Frans Weisz, Guido Pieters en Wim Verstappen, die zichzelf als echte filmregisseurs bestempelden. Zij waren allen toonaangevend in de jaren '70 en '80 en met hun werken werd film ook echt film: de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse film grotendeels gedomineerd door theater-regisseurs.
Nederland en Duitsland
Ben Verbong studeerde aan de Nederlandse Filmacademie van 1970-1974. Zijn eerste grote bioscoopfilm was direct een groot succes; Het Meisje met het Rode Haar in 1981 over verzetsstrijder Hannie Schaft, met Renee Soutendijk in de hoofdrol en Huub Stapel in een bijrol. Voor deze film ontving hij in 1981 de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Nadien maakte hij in de periode 1980 - 1994 nog enkele succesvolle televisieseries en Nederlandse bioscoopfilms, waaronder De Schorpioen, De Flat en De Kassière’ Samen met Paul Verhoeven en Ruud van Hemert werd er altijd echt uitgekeken naar een 'nieuwe Verbong' en was hij een veelgevraagde regisseur.
Zo’n 25 jaar geleden vestigde Verbong zich in Duitsland. Ook daar was - en is hij nog steeds - een veelgevraagd cineast. Hij maakte onder meer de films Das Sams, The Von Trapp Family, A Life of Music en Herr Bello, de tv-serie Honingfrauen en de tv-film Ein Ganz Normaler Tag.
Vorig jaar werd bekend dat Ben Verbong het boek Toen ik je Zag van Isa Hoes gaat verfilmen. Het is daarmee voor het eerst sinds 22 jaar dat Ben Verbong weer een Nederlandse film op zich neemt. De regisseur hoopt de film volgend jaar te realiseren.
Limburger van Verdienste
Limburger van Verdienste is een provinciale onderscheiding, die wordt toegekend aan mensen met bijzondere of baanbrekende verdiensten. Eerder kregen Hans Heijnen uit Swalmen, Fred Welschen uit Venray, Gé Reinders uit Roermond, Wim Schuwirth uit Brunssum, Miranda van Kralingen, Jos Schatorjé en Jan Nabben uit Horst aan de Maas, Lei Meisen uit Maastricht, No Wolfs uit Voerendaal, Tom Dumoulin, Rowwen Hèze uit America en Pierre Cnoops uit Maasbracht deze onderscheiding.