In gesprek met Eric Veldhausz & Jim Brink

Het regisseur duo vertelt over hun passie voor documentaires maken en hun project #Rezist.

Geplaatst op 1 december 2019

#Rezist is een ontroerende en activerende documentaire over twee Roemeense activisten met hetzelfde doel, maar compleet andere methodes.

"Roemenië is misschien ver weg voor veel mensen in Nederland, maar deze problemen die wij laten zien in de documentaire, zijn problemen die overal voorkomen."

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

Eric: "Ik ben Eric Veldhausz (26), uit Enchede, wonend in Bunnik. Ik studeer op de School voor Journalistiek."

Jim: "Ik ben Jim Brink (22), uit Zuid-Scharwoude, wonend in Utrecht. Ook ik studeer op de School voor Journalistiek."

Eric en Jim: "Naast onze studie journalistiek zijn we samen al enkele jaren bezig met videoproductie met ons eigen bedrijf. Dit doen we voor de studie en ook commercieel. De stap richting filmproductie was dan ook een heel logische stap."

Waar genieten jullie keer op keer van bij jullie vak? En waarom?

Jim: "Ik geniet er keer op keer van om een connectie te maken met de personen die je volgt, om samen tot een mooi verhaal te komen om daarmee hopelijk de wereld een klein beetje te kunnen verbeteren."

Eric: "Ik geniet er van om naarmate je meer tijd spendeert met een persoon die je volgt voor een documentaire, steeds meer te weten te komen en te merken dat zij zich ook steeds comfortabeler voelen. Je bouwt echte en hechte vriendschappen op met dit vak."

Kunnen jullie vertellen over waar jullie nu mee bezig zijn?

Eric en Jim: "Wij zijn nu bezig met #Rezist, een documentaire over activisme en corruptie in Roemenië. We volgen twee activisten, Cristian-Mihai Dide en Florin Badita. Zij hebben allebei hetzelfde doel: Roemenië op grote schaal veranderen, maar met twee totaal verschillende methodes. Dit is ook onze focus: hun methodes, het activisme als middel. Radicaal versus educatief." 

"Roemenië is misschien ver weg voor veel mensen in Nederland, maar deze problemen die wij laten zien in de documentaire, zijn problemen die overal voorkomen. Activisme en corruptie beiden. De afgelopen paar maanden hebben wij in Nederland ook verschillende demonstraties gezien met verschillende doeleinden. En niet te vergeten dat Roemenië ook nog eens lid is van de Europese Unie, dus zo ver weg is het uiteindelijk niet."

Wil je Eric en Jim steunen met hun documentaire project?

Dan steun het project op CineCrowd!

Wat is jullie motivatie geweest om dat te doen wat jullie nu doen?

Jim: "Ik denk dat documentaires een van de mooiste manieren is om verhalen te vertellen, omdat het een combinatie is van film en journalistiek. Van jongs af aan was ik al gefascineerd door deze vorm van verhalen vertellen."

Eric: "Een aantal jaar geleden keek ik voor het eerst een documentaire van Louis Theroux, over kinderen met zware vormen van autisme. Toen kwam ik er eigenlijk achter dat ik naast maatschappelijke verhalen vertellen ook film wilde maken. Documentaire was een manier om deze twee te combineren. Daar hebben Jim en ik elkaar ook in gevonden."

Stel jullie krijgen de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

Jim: "Ik zou mezelf vertellen om meer buiten de lijntjes te kleuren en eerder m’n creatieve kant te gebruiken. Ik merk dat ik dat vroeger niet genoeg deed en nu ik dat aan het doen ben, veel goeds naar me toe komt." 

Eric: "Dat het prima is om te vallen, zolang je maar opstaat. Vroeger ervaarde ik enorm veel prestatiedruk en ik liet mezelf niet echt vallen, ook al was het soms beter om dat wel te doen. Ik merk nu dat ik dat steeds meer los laat en zodoende kom ik ook tot mooiere resultaten."

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

Eric: "Voor mij absoluut deze film. Jim en ik zijn hier al meer dan een jaar mee bezig en om het eindelijk uit te zien komen is iets waar ik zelf heel trots op ben, ongeacht wat er gebeurt."

Jim: "De keuze maken om m’n droom te verwezenlijken. Het is een heel onzeker vakgebied en daarom ben ik des te trotser op mezelf dat ik deze stap heb gezet."

Wat missen jullie nog in het Nederlandse filmlandschap?

Jim: "De aandacht in de media voor sommige problemen in Europa is te gering, vooral gericht op Oost-Europese landen (zoals Roemenië) en ik vind het belangrijk dat wij in Nederland daar meer te weten over mogen komen."

Eric: "Ik heb hetzelfde gemis. Daarnaast vind ik ook dat het film, specifiek documentaire, onvoldoende zijn plek vindt bij jongeren. Dat is iets waar ik in de toekomst mij ook wel op wil focussen."

Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

Eric: "Meer regionale documentaires die landelijk z’n plek vinden, wellicht gesteund door regionale omroepen als RTV Oost, Friesland etc. Ik kom zelf uit Twente, waar veel onderwerpen zijn die landelijk absoluut het goed zouden doen en ik denk zeker ook dat dat de ‘provincie vs randstad’ kloof kan dichten."

Jim: "Regionale cultuur maakt Nederland wat het is en het is ook belangrijk voor de Nederlandse identiteit dat mensen zien wat daar speelt zodat we meer begrip voor elkaar kunnen krijgen."

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.