Jack Westerlaken's nieuwe documentaire Ghetto Dino gaat over Dino Joghi, een drone racer en de enige Surinaamse jongen met 'swag' in deze nieuwe sport - en dat valt op. Maar zijn uiterlijk is niet het enige dat opvalt. Dino is heel erg goed. Zijn toekomst lijkt voor hem uitgestippeld, maar hij staat voor een lastige keuze. Kiest hij voor passie of zekerheid?
"Dit is wat ik wil met films maken. Een politieke of maatschappelijke kwestie aankaarten die zorgt voor discussie."
Kun je iets over jezelf vertellen?
"Mijn naam is Jack Westerlaken (1989), geboren in Rotterdam en ik heb gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Mijn films gaan over culturele diversiteit. Zo maakte ik voor mijn afstuderen de korte film Vaderland. Deze film ging over Osman die bij zijn vader in Rotterdam woont, maar naar zijn moeder verlangde in Turkije. Ik werk voornamelijk als regisseur. De documentaire Goudvish (1AD) is net afgerond. Deze film gaat over de Indiase schaatser Vish, die huis en haard verlaat om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang."
Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?
"Om het idee wat ooit begint in je hoofd voor het eerst te zien op het grote doek. Al kunnen het ook de kleine dingen zijn. Zoals cadeautjes tijdens het draaien. Momenten die zomaar ontstaan terwijl je druk bezig bent. Er kan bijvoorbeeld net een vogel langsvliegen of iemand kan zijn tekst net wat anders brengen of er ontstaat een nieuw einde voor je documentaire die je zelf nooit zo mooi had kunnen bedenken."
Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?
"Momenteel werk ik aan mijn nieuwe documentaire Ghetto Dino. Ghetto Dino is een drone racer. Zijn toekomst lijkt voor hem uitgestippeld. Maar kan hij de ontwikkelingen in deze snelgroeiende sport wel bijbenen? Kiest hij voor passie of toch voor zekerheid? Op Cinecrowd ben ik met mijn crew een campagne gestart om deze film te realiseren. De film is al uitgekozen voor het Sport Film Festival in Rotterdam waar hij in premiere zal gaan. Aan ons de taak om er nu voor te zorgen dat de film er ook echt gaat komen."
Wil je Jack helpen zodat zijn film tijdens het Sport Film Festival in Rotterdam in premiere kan gaan?
Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?
"Bij mijzelf was altijd de motivatie en hang naar creatie aanwezig. Maar de stap naar de kunstacademie is vooral te danken aan mijn ouders die mij altijd hebben gesteund in het pad dat ik zelf wilde bewandelen."
Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?
"Vaak op je bek gaan is essentieel voor je leerproces. Zie de wereld als een speeltuin. Het is jouw springplank naar waar je uiteindelijk wilt komen."
Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?
"In het kader van De Ontmoeting voor de VPRO maakte ik in samenwerking met de regisseurs Jan Verdijk en Koert Platvoet de korte film Valt een man uit de lucht. Deze film maakt op een zwart komische manier de vluchtelingencrisis bespreekbaar. Dit is wat ik wil met films maken. Een politieke of maatschappelijke kwestie aankaarten die zorgt voor discussie."
Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?
"Vrij werk maken kost tijd en geld. Het zou fijn zijn als het wat makkelijker zou gaan om subsidie voor je film te bemachtigen. Nu gaat er vooral geld dat ik zelf verdien met mijn filmproductiehuis Studio New West naar mijn vrije documentaire werk. Al maakt deze hele struggle het juist wel weer interessant. Het is dan niet erg als een project wat langer duurt."
Wil je meer weten over Jack Westerlaken?
Check hier zijn website!
CineSud x CineCrowd
CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.