In gesprek met Ruben Butler

Ruben Butler bevindt zich al jaren in het creative leven van film. Hij vertelt ons over zijn toekomstige project Memoires of a Butler.

Geplaatst op 4 augustus 2019

Memoires of a Butler is een cinematografische documentaire over een persoonlijke reis, door een geschiedenis die Nederland en Suriname met elkaar delen.

"Uit vooronderzoek - waar ik medio 2017 mee begon – kwam ik achter de oorsprong van mijn familienaam: Butler!"

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben Ruben Butler uit havenstad Rotterdam. Geboren in Vlaardingen (01-12-1984) en getogen in Maassluis en Schiedam. Als ik terugkijk op de opleidingen die ik doorlopen heb: (SAE) Creative Media Institute, (Media College) Audiovisual Specialist en (HBO) Creative Business – kan ik zeggen dat de creatieve geest er altijd in heeft gezeten. Als ondernemer model, acteur en filmmaker heb ik mijn naam al aan diverse mooie projecten kunnen verbinden, maar een van de mooiste blijft toch zeker: het maken van content - voor kansarme straatkinderen in de sloppenwijken van Jakarta – voor nieuwe campagnes."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

"Eigenlijk heeft elke fase z’n charme maar waar ik echt van kan genieten is wanneer je het punt bereikt dat het idee, waar het in eerste instantie mee begon, ineens vorm begint te krijgen en tot leven komt. Dan kan ik echt intens genieten!"

Memoires of a Butler

Gedeelde geschiedenis.

"Hiervoor gaan we eerst een paar honderd jaar terug in de tijd. Namelijk het jaar 1621, dan richt Nederland de West-Indische Compagnie (WIC) op en speelt in de 17e eeuw een centrale rol in de slavenhandel. Tijdens de Trans-Atlantische slavenhandel maakte een schip de volgende driehoekreis, ook wel de Driehoekshandel: vanuit Nederland werden er ruilmiddelen als drank en textiel meegenomen naar Afrika, daar werden deze geruild tegen de tot slaaf gemaakte mensen, die vervolgens werden verscheept naar Suriname om er bij aankomst verkocht - en gedwongen tewerkgesteld - te worden. Op de terugreis werden producten als: suiker, koffie, tabak, katoen, cacao - die op de plantages in Suriname werden verbouwd - meegenomen naar de thuishaven; Republiek der Nederlanden. Hiermee was de driehoek… ‘rond’."

Pre productionele fase.

"Op dit moment werk ik aan mijn eerste documentaire-film: Memoires of a Butler. Een cinematografische documentaire over mijn persoonlijke reis door de geschiedenis die Nederland en Suriname met elkaar delen. Uit vooronderzoek - waar ik medio 2017 mee begon – kwam ik achter de oorsprong van mijn familienaam: Butler! Tevens blijkt dat ook mijn voorouders op de plantages in Suriname hebben gewerkt - en heb ik achterhaald welke plantages dit waren - vanaf dat punt loopt het spaak. Het ontbrekende puzzelstuk wordt gevonden in Afrika – waar mijn voorouders vandaan kwamen. Het is niet gemakkelijk om erachter te komen uit welke gebieden mijn voorouders kwamen, hiervoor moest ik terug naar de kern: mijn eigen DNA! Na een uitgebreid DNA-onderzoek ben ik tot verrassende ontdekkingen gekomen!"

Memoires of a Butler.

"In Memoires of a Butler word ik gevolgd tijdens mijn onderzoek naar waar een groot deel van mijn roots liggen. De reis die ik in deze documentaire zal maken betreft eveneens een driehoeksreis maar wel in een andere volgorde – terug naar mijn roots: vanuit thuisbasis Nederland; waar diverse belangrijke plekken zullen worden vastgelegd, reis ik door naar Suriname; waar onder andere moeilijk toegankelijke oude plantages, forten, koloniale gebouwen e.d.. zullen worden bezocht, en afsluitend Afrika; het onbekende gebied, waaronder fort Elmina - een belangrijk centrum van slavenhandel en destijds (sinds 1637) in handen van de WIC."

"In Memoires of a Butler zal ik dus terug in de tijd gaan, om uiteindelijk ook het laatste puzzelstuk - van vóór de periode in Suriname – op de juiste plek te kunnen leggen. Het wordt een cinematografische documentaire-film met verrassende elementen en twists – een kunstwerk dat zich onderscheidt van wat er tot nog toe is uitgebracht omtrent dit onderwerp. Om deze documentaire mogelijk te maken is op 1 juli jl. mijn crowdfunding van start gegaan en hoop ik vóór het verstrijken van de deadline – op 10 augustus aanstaande – het productie-bedrag van 25.000,-- € bijeen te krijgen."

Trailer.

"Tijdens de pre-productionele fase heb ik de praalgraven van de zeevaarders vastgelegd, is de tombe van Michiel de Ruyter speciaal voor mijn project geopend en heb ik van gedachten kunnen wisselen met - 12e generatie nazaat van Michiel de Ruyter - Frits de Ruyter de Wildt. In de trailer wilde ik het water symbool laten voor: zeevaarders, verschepen van ruilmiddelen en tot slaaf gemaakten, ontdekkingen, winst, verlies, leven, dood en verbinding. "

Wil je Ruben Butler bij zijn reis in het verleden helpen?

Dan steun zijn project op CineCrowd!

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

"Vertrouw op je intuïtie, blijf dicht bij jezelf en geniet van het avontuur!"

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

"Er steekt niet direct iets bovenuit. Ja, natuurlijk is het supertof om de hoofdrol te vertolken in een van de recente videoclips van DJ Armin van Buuren, jezelf (inter)nationaal op billboards en televisie terug te zien, maar ik probeer in alles wat ik doe altijd een hoger doel na te streven. Zo heb ik onlangs - nog niet uitgebrachte - opnames op Bali gemaakt waarin ik aandacht besteed aan het plastic probleem of wat ik in mijn introductie ook al aangaf: het maken van content - voor kansarme straatkinderen in de sloppenwijken van Jakarta – voor nieuwe campagnes, maar ook het volgend filmproject op stapel – wat tot na de documentaire zal moeten wachten – maakt mij nú al heel trots!"

"Als ik het geheel bekijk, dan maakt Memoires of a Butler – waar ik nu aan werk – mij toch wel het meest trots. De documentaire heeft verschillende haken: emoties bij de kijker losmaken, kennis overdragen, verbinding creëren, een persoonlijk en gedeeld verhaal ineen, kunst, een ode aan mijn voorouders etc. Ik zie dit wel echt als mijn kindje en daarom hoop ik ook genoeg donaties binnen te halen, zodat ik dit creatieve werk met jullie allen kan delen."

Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?

"Er zijn zoveel onderwerpen die aangeboord kunnen worden maar je ziet veel van hetzelfde terugkomen. Ik zou persoonlijk meer verdieping en creativiteit zien."

Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

"Een hoop! En dat is eigenlijk wat ik eerder al aangaf: 'Er is veel van hetzelfde!'. Samenwerken creëert nieuwe inzichten en mogelijkheden."

Wil je meer over Ruben Butler weten?

Dan check hier zijn website!

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.