CineSud is er voor iedere filmmaker. Of je nu een grote speelfilm maakt of een (intieme) documentaire. Om (regionale) documentaires en hun makers extra in het zonnetje te zetten, presenteren we in samenwerking met L1 maandelijks een overzicht van aankomende vertoningen van 'Limburg Docs' op L1.
Stad onderweg (Jotja Bessems,2019)
Stad onderweg is een nieuwe documentaire van Jotja Bessems over een vluchtverhaal in eigen regio en de bereidheid om mensen in nood op te vangen. De documentaire vertelt het verhaal van de evacuatie van Kerkrade tijdens WO II (nu 75 jaar geleden). De stad kwam in de vuurlinies te liggen. Zo’n 30.000 mensen moesten vluchten en vonden onderdak in de Zuid-Limburgse gemeenten. Heerlen ving zo’n 7000 mensen op. Het geboortedorp van de filmmaakster, Wijlre, maar liefst 8.000. Deze gebeurtenis had een enorme impact op de regio en mag niet vergeten worden, zeker in het licht van huidige vragen rondom vluchtelingenopvang.
Te zien op L1: Vrijdag 4 oktober, 20:30 uur Zaterdag 5 oktober, 15:00 uur
Het Schepenkerkhof (Jeroen van Kroonenberg & Bart Cuijpers, 2015)
240 schepen werden door een speciaal 'Sprengkommando' van de Duitse Wehrmacht in september 1944 opgeblazen in de haven van Maasbracht. Alle schippers en hun familie zagen hoe de Duitsers hun inkomstenbron en woning opbliezen. Zeven maanden voor de bevrijding van Maasbracht kwamen duizend mensen op straat te staan. Iedereen was verbijsterd, want waarom bliezen de Duitsers in godsnaam deze burgerschepen op? Ze vormden immers geen gevaar. De documentaire Het Schepenkerkhof vertelt het verhaal rondom de gebeurtenissen van 30 september 1944 door de ogen van Jac Linssen. De film laat vooral zien hoe het leven van deze hoogbejaarde man wordt opgeslokt door de ramp.
Te zien op L1: Zaterdag 5 oktober, 21:00 uur Zondag 6 oktober, 13:30 en 18:30 uur
Daar komen de buren (Hans Heijnen, 2012)
De documentaire Daar komen de buren gaat over het begin van de oorlog, de Duitse inval op 10 mei 1940. Vooral de bijzondere positie van Limburgers als grensbewoners staat centraal. Hoe was het om 'de buren' als vijand op bezoek te krijgen? Er waren meer connecties met Duitsers in de grensstreek dan in de rest van Nederland. Niet alleen voor de strijd tussen David en Goliath, maar ook voor het verraad van de buren is plaats in deze documentaire. De mensen die dicht bij de Nederlands-Duitse grens woonden, hadden altijd goed contact, niet alleen zakelijk, maar ook privé met hun Duitse buren. Door de oorlog kwamen de verhoudingen opeens in een heel ander licht te staan. Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds / Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.
Te zien op L1: Zaterdag 26 oktober, 20:30 uur Zondag 27 oktober, 18:00 uur
Limburg Doc
Meer over Limburg Doc en om eerder uitgezonden documentaires terug te kijken klik hier.
Om deze content te bekijken heb je een Club CineSud lidmaatschap nodig.