Opening Royal Theater gratis toegankelijk

CineSud een van de nieuwe bewoners monumentale bioscoop.

Geplaatst op 12 oktober 2019

Vanaf november opent de monumentale bioscoop Royal in Heerlen haar deuren voor bezoekers. Diverse vaste gebruikers, waaronder Filmhuis De Spiegel, CineSud, Dutch Mountain Film Festival en Limburg Film Office, gaan het gebouw nieuw leven inblazen met een afwisselend programma voor publiek én makers. 26 oktober is de officiële opening door de gemeente Heerlen, welke gratis toegankelijk is voor geïntereseerden.

Royal

Het Royal Theater in Heerlen is een van de oudste bioscopen van Nederland. Het in 1938 geopende gebouw werd ontworpen door Frits Peutz en J. Bongaerts. In 1958 werd aangrenzend de Rivoli-zaal geopend. Later kwam daar nog de Maxim bij. Gezamenlijk telden de drie zalen zo'n 1100 zitplaatsen. Na een grondige renovatie in 2010 zijn hier nog 672 stoelen van over. In de jaren na de renovatie, werd de concurrentie met de komst van enkele multiplexen in de regio zo groot, dat de Royal in een moeilijk vaarwater terecht kwam. In 2014 vond in Royal de laatste commerciële filmvertoning plaats. Nadien stond het gebouw leeg en werd het enkel incidenteel gebruikt. 

Heropening

Nu, dik vijf jaar later, gaat het gebouw weer open voor het publiek en moet het nadrukkelijk meer worden dan enkel een bioscoop. De opdracht voor de vaste gebruikers is om binnen het thema 'Beeld & Geluid en Presentatie' zoveel mogelijk activiteiten te organiseren en faciliteren. Naast de nieuwe thuisbasis van het Filmhuis, zullen ook onder andere CineSud en Dutch Mountain Film Festival activiteiten organiseren in het pand. Daarnaast gaan de deuren open voor elke organisatie of individuele persoon die een evenement of activiteit in de Royal wil laten plaatsvinden. Dit kunnen zowel besloten als publieke events zijn. In een latere fase wordt gekeken naar uitbreiding met de naastgelegen bioscoopzalen Maxim en Rivoli, waarbij behoud van de gevel van Rivoli uitgangspunt is.

Om de heropening feestelijk in te luiden, organiseert de gemeente Heerlen zaterdag 26 oktober een openingsprogramma. Tevens zijn er rondleidingen door het gebouw. Toegang is gratis, maar vol = vol. Meld je aan via de button hieronder. 

Ik wil erbij zijn!