Zowel in het kader van het CineSud Shorts Lab als voor Shoot Noord! zijn voor de editie 2021 extra projecten geselecteerd die naast een bijdrage in het productiebudget ook coaching krijgen aangeboden.
CineSud Shorts Lab
Het CineSud Shorts Lab is een ontwikkel- en productietraject speciaal bedoeld voor nieuwe filmmakers die werken aan hun eerste, tweede of derde (professionele) korte film. Geselecteerde makers ontvangen een persoonlijk en op hun plan afgestemd coachingstraject op gebied van onder meer script, regie, edit en distributie en een bijdrage in het productiebudget van de film. Succesvolle films uit eerdere edities zijn onder meer Wild (2019), De Zalm & Jij (2019), The Hangman (2017) en Mijndert (2015).
Er werden dit jaar 25 plannen ingestuurd. Een externe commissie bestaande uit Rogier Kramer (producent, Dutch Mountain Film) en Jelle Nesna (regisseur en creatief producent, Rinkel Film) adviseerde over de inzendingen. Er zijn drie projecten geselecteerd, één meer dan beoogd.
Selectie 2021
Voor de 2021-editie van het Shorts Lab zijn de volgende projecten geselecteerd:
- Man in de Maas, regie: Wibout Warnaar
- Gaia, regie: Jet Kragt
- Amy & May, regie: Catherina Iosifidis
De projecten ontvangen een financiële bijdrage in het productiebudget en coaching. Het is de bedoeling dat de films binnen 12 maanden worden afgerond.
Het juryrapport
"Hoewel het script in de ogen van de commissie op sommige punten nog iets te uitleggerig is, werkt de droge humor van Man in de Maas aanstekelijk. De regievisie is helder en de stijl die de makers voor ogen hebben sluit daar goed bij aan. Wij hebben vertrouwen in het resultaat van dit project."
"Gaia is een bijzonder, intens en persoonlijk plan waarmee Jet Kragt de lat voor zichzelf hoog legt. Het plan heeft het door de originaliteit, de visuele kracht en de urgentie in zich om een mooie festival film te worden. Wel adviseren we de maakster nog eens scherp naar het scenario te kijken, niet te veel uit te willen leggen en het drama in balans te brengen met wat luchtigheid of optimisme."
"Amy & May, over een vriendschap onder druk, tussen twee puberende vriendinnen van 16, die vol met emotionele verlangens een avond op stap gaan en niet voor elkaar onder willen doen. Een mooi en pijnlijk drama."
Shoot Noord!
Shoot Noord! is een ontwikkel- en productietraject speciaal bedoeld voor nieuwe filmmakers uit Midden- en Noord-Limburg. Geselecteerde makers ontvangen een persoonlijk en op hun plan afgestemd coachingstraject op gebied van onder meer script, regie, edit en distributie en een bijdrage in het productiebudget van de film.
Deze eerste call specifiek voor nieuwe makers uit Midden- en Noord-Limburg leverde 9 inzendingen op. In deze eerste ronde ondersteunt CineSud twee documentaire-projecten. Een externe commissie bestaande uit Rogier Kramer (producent, Dutch Mountain Film) en Jelle Nesna (regisseur en creatief producent, Rinkel Film) adviseerde over de inzendingen. Er zijn twee documentaire-projecten geselecteerd, één meer dan beoogd. Het fictie-project volgt later.
De ingestuurde fictie-plannen waren volgens de commissie en CineSud nog niet ver genoeg in hun ontwikkeling en/of kwaliteit. Daarom verlengt CineSud de call en wordt er tevens extra coaching aangeboden in het voortraject. Inzendingen kunnen nu tot en met 15 januari ingestuurd worden. Dit kunnen zowel nieuwe inzendingen zijn als geupdate projectplannen van eerder ingestuurde ideeën. Eind januari volgt een Writers Room-coaching voor maximaal vijf kansrijke ideeën, waarna de makers nog twee weken krijgen om hun plannen verder te ontwikkelen/updaten. Uiterlijk eind februari wordt vervolgens het geselecteerde fictie-project bekend gemaakt.
Selectie 2021
Voor de 2021-editie van Shoot Noord! zijn de volgende projecten geselecteerd:
- Het Verlangen van Peter, regie: Kim de Bis
- Mama & Ik, regie: Kendra Jacobs
- het geselecteerde fictie-project wordt in februari bekend gemaakt
De projecten ontvangen een financiële bijdrage in het productiebudget en coaching. Het is de bedoeling dat de films binnen 12 maanden worden afgerond.
Het juryrapport
"Het potentiële drama, de ontwikkeling en het uiteindelijke doel van het personage maken Het verlangen van Peter tot een interessant documentaire plan dat meer is dan alleen een portret. Alles valt of staat bij Peter, maar omdat de maakster hem goed lijkt te kennen heeft de commissie er vertrouwen in dat zij en haar team de juiste moment weet te vangen."
"De persoonlijk en kwetsbare zoektocht naar identiteit in Mama & ik van Kendra Jacobs is haar afstudeerproject aan de St. Joost in Breda. Het geheel voelt nu nog wat reportage-achtig. De commissie is toch geneigd dit project te steunen, omdat wij denken dat deze documentaire indien goed begeleid een belangrijke stap kan zijn in de ontwikkeling van de maker."