In gesprek met CineCrowd

Jeltje Hillen over de nieuwe matchingsregeling met de Provincie Limburg.

Geplaatst op 12 april 2020

Zoals CineSud al berichtte, slaan de Provincie Limburg en CineCrowd de handen ineen om Limburgse filmmakers en makers van Limburgse films te ondersteunen; makers kunnen tot 30% van hun streefbedrag gematcht krijgen. We hebben Jeltje Hillen van CineCrowd gevraagd om ons daar nog iets meer over te vertellen.

"Het was een lang gekoesterde wens om eenzelfde soort regeling te ontwikkelen voor Limburg."

Kun je iets over CineCrowd vertellen?

"CineCrowd is hét crowdfunding platform voor film. We zijn een platform voor alle soorten filmmakers en alle soorten films. Van nieuw talent tot filmmakers die al jaren meedraaien, van animatie en documentaire tot korte film en feature."

Wat is de meerwaarde van een platform zoals CineCrowd?

"Veel filmmakers die bij ons aankloppen hebben nog nooit gecrowdfund. Wij helpen deze makers bij het opzetten en voeren van een goede crowdfunding campagne. Samen zorgen we ervoor dat de crowdfunding een succes wordt. We bouwen daarbij op bijna 10 jaar ervaring en ruim 700 succesvolle campagnes."

Kun je iets vertellen over de nieuwe matchingsregeling die CineCrowd nu met de provincie Limburg heeft ontwikkeld?

"Limburgse filmmakers en filmmakers die draaien in Limburg maken in het kader van deze regeling kans op een bijdrage aan hun crowdfunding campagne van maximaal 30% van het streefbedrag. Dit bedrag kan oplopen tot wel €20.000. Een flinke stimulans dus!"

Wat is de motivatie geweest om nu deze nieuwe matchingsregeling te ontwikkelen?

"In regio's als Brabant en Amsterdam werken we al jaren met matchingsregelingen en we merken dat filmmakers hier heel veel baat bij hebben. Vanwege de bijdrage, maar zeker ook vanwege de zichtbaarheid die ze creëren voor hun project. Het was een lang gekoesterde wens om eenzelfde soort regeling te ontwikkelen voor Limburg."

Wat is de meerwaarde van deze matchingsregeling in vergelijking met directe bijdragen aan producties vanuit een 'vrij' film fonds?

"De regelingen bestaan naast elkaar, waardoor een filmmaker zelf kan kiezen wat het beste past bij de financiering van zijn of haar productie. Een groot voordeel van een crowdfunding campagne is dat je het publiek al in een heel vroeg stadium betrekt bij je plan. Op deze manier bouw je als het ware al aan je publiek voor je film af is. Met een goede campagne maak je zo tijdens je crowdfunding al impact met je film!"

Wat kunnen makers doen, die denken dat ze voor de regeling in aanmerking komen?

"Als je denkt dat je in aanmerking komt voor de regeling en meer wilt weten, kun je ons altijd bellen of mailen. Nu het even niet mogelijk is om mensen te ontvangen op kantoor (vanwege het corona-virus, red.), organiseren we op 16 april een gratis online workshop over het opzetten van een succesvolle campagne én de nieuwe matchingsregeling met de Provincie Limburg. Er zijn al drie toffe crowdfundingprojecten ondersteund door de Provincie Limburg. Hun projecten vind je op onze website."

Gratis (online) workshop crowdfunding!

Meld je hier aan voor de workshop op 16 april.

Klik hier.

Wat zouden regio’s als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

"Ik denk dat het heel belangrijk is om ook 'regionale' verhalen te vertellen. Vanuit dat oogpunt zou het te gek zijn als er nog meer matchingsregelingen ontwikkeld worden de komende tijd. Zodat we nog meer filmmakers kunnen ondersteunen én de films die gemaakt worden vanuit en binnen deze regio's de zichtbaarheid kunnen geven die ze verdienen!"

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.