Nieuw in de Korte Filmcollectie in augustus!

CineSud en CineTree lanceren elke maand nieuwe kortjes op het VOD-platform.

Geplaatst op 2 augustus 2020

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Welke nieuwe releases brengt augustus ons?

Belofte (2018, Guido Coppis, 18 minuten)

Een broer en zus hebben een wanhopige belofte gedaan.

Guido Coppis (1988) is regisseur van korte films, commercials en videoclips. Hij maakte onder meer Stille Storm, IJzer in mijn Aderen en Voor het slapen gaan. De in Limburg geboren filmmaker staat bekend om zijn eigenzinnigheid en uitgesproken stijl, waarin stiltes en langzaam ontrafelende verhalen voorop staan.

IJzer in mijn Aderen (2016, Guido Coppis, 19 minuten)

Moeder Erica en haar zoon Jonas proberen na het vertrek van vader hun normale leven weer op te pakken. Maar het lot denkt daar anders over.

Guido Coppis stond al op 16-jarige leeftijd te boek als een van de grootste filmtalenten in Nederland. Zo won hij op die leeftijd prijzen op het Euregionaal Jeugdfilmfestival en Kunstbende Limburg.

Stille Storm (2019, Guido Coppis, 49 minuten)

Als een familie op een late lente-avond naar huis rijdt, vindt er een tragisch ongeluk plaats.

Tot nu toe heeft Guido Coppis al 15 korte films op zijn naam staan, die nationaal en internationaal bekroond werden. Ook werkt hij momenteel aan zijn eerste lange speelfilm, waar hij ontwikkelsteun voor heeft gekregen van het Nederlands Film Fonds.

Das war das lustige Leben (2011, Harko Wubs, 38 minuten)

Klompen Jan, de 81-jarige 'godfather' van de woonwagenbewoners, is één van de laatste in de woonwagen-scene die - ondanks alle tegenwerking van de autoriteiten - nog daadwerkelijk rondreist.

Harko Wubs voltooide zijn studie film aan de AKV St. Joost in Breda in 2008. Sindsdien werkt hij als onafhankelijk filmmaker. Al zijn films werden geselecteerd op verschillende internationale filmfestivals en sommige films werden op televisie uitgezonden.

Dante vs. Mohammed Ali (2018, Marc Wagenaar, 28 minuten)

De twintigjarige Wolf wil dansen, gedichten schrijven en het allerliefste in de buurt zijn van Alexander. Echter in het boksdorp van Nederland draait alles om vechten. Blijf je te allen tijde dicht bij jezelf als je daarmee tradities verbreekt en zelfs de liefde op het spel zet?

Na vier jaar Regie Fictie aan de Nederlandse Filmacademie te hebben gestudeerd, studeerde Marc Wagenaar af met zijn zelfgeschreven Dante vs. Mohammed Ali (met Gijs Blom en Bas Keizer). De film werd lovend ontvangen en heeft vele prijzen gewonnen.

Tot het einde van de wereld (2018, Florence Bouvy, 28 minuten)

Marie is acht en houdt van haar vader. In een wereld waarin speelse dromen om kunnen slaan in lege ogen die haar niet zien, probeert ze zich staande te houden. Een verhaal over de kracht van een kind dat vecht voor de onvoorwaardelijke liefde van haar vader.

Tijdens haar opleiding aan de Nederlandse Filmacademie experimenteerde Florence Bouvy met verschillende vertelvormen, waarbij zij psychologisch drama combineert met poëtisch narratief. Ze maakte de korte films Lily (2017) en Tot het einde van de wereld (2018).

Bladgoud (2018, Vincent Tilanus, 27 minuten)

Twintiger Owen slaapt noodgedwongen een paar dagen bij zijn zusje op de bank. Er vallen steeds meer gaten in het beeld dat hij naar anderen ophoudt. Gedreven door een groeiende wanhoop, probeert Owen er alles aan te doen om zijn schone schijn op te houden.

Tijdens zijn opleiding aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam experimenteerde Vincent Tilanus met het vertellen van rauwe en realistische verhalen zonder afbreuk te doen aan creativiteit en schoonheid. Hij studeerde af met de sociaal realistische film Bladgoud (2018) die op filmfestivals over de hele wereld is vertoond.

Pure Lucht (2018, Casper Buitendijk, 23 minuten)

Als Bas erachter komt dat alle mensen eigenlijk ballonnen zijn, prikt hij iedereen op straat lek. Tot hij Jacques raakt, een mens van vlees en bloed, die nu dood dreigt te bloeden. Bas probeert hem te redden, maar Jacques heeft andere plannen.

Casper Buitndijk ging direct na het VWO naar de Filmacademie en probeert films te maken die het publiek bespelen en verrassen. Zijn doel is uiteindelijk een vorm te vinden die hem in staat stelt zonder belemmeringen van logica de mystiek en verwarring van het dagelijks leven uit te drukken.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.