Nieuw in de Korte Filmcollectie in september!

CineSud en CineTree lanceren elke maand nieuwe kortjes op het VOD-platform.

Geplaatst op 30 augustus 2020

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Welke nieuwe releases brengt september ons?

Vader op Zoon (2018, Thomas Stokmans, 7 minuten)

Een kleine jongen bezoekt zijn vader, samen maken ze een reis naar het einde van de nacht.

Thomas Stokmans (Rotterdam, 1986) heeft een achtergrond in hedendaagse kunst en het cureren daarvan. De afgelopen jaren heeft hij zijn aandacht verlegt naar cinema. Vader op Zoon is zijn eerste korte film die hij schreef en regisseerde.

Dit is hoe een land ontstond (2012, Harko Wubs, 26 minuten)

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse-grens. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend.

Harko Wubs studeerde in 2008 af aan de kunstacademie St. Joost in Breda met zijn eindexamenfilm Salang’t de wyn fan de wolken waait die op verschillende (inter)nationale festivals geselecteerd werd, net als zijn tweede film Das war das lustige Leben die in 2011 door Zaaigrond Filmproducties werd geproduceerd. In 2012 maakte hij zijn korte documentaire Dit is hoe een land ontstond en in 2014 de film Wegen.

Winterzeit! (2019, Jörgen Scholtens & Bart Schrijver, 9 minuten)

Tijdens kerst ontmoeten de volwassen kinderen van Hester voor het eerst haar nieuwe vriend, een Duitse skipakken ontwerper. Hij blijkt dertig jaar jonger dan zij.

Jörgen Scholtens is acteur en filmregisseur. Hij is actief als acteur sinds 2007. Na vijf jaren acteren in verschillende films en tv-series verzamelde hij een filmcrew om zich een om zijn eerste eigen korte film te maken. En met succes! In 2018 won Jörgen drie keer op rij het 48 Hour Film Project.

Bart Schrijver studeerde Architectuur in Delft. Hij is werkzaam als filmmaker, producent en scenarist en heeft een eigen animatie studio. Bij het Tilburgs Film Festival is zijn korte film Memories of You door de jury gekozen tot Beste Film.

Un Chanteur Invisible (2019, Hannah van Tassel, 27 minuten)

Zo'n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en de koude wind, de mistral, door de Provence. Op zoek naar de sporen die deze beruchte wind nalaat in het landschap en in de levens van de streekbewoners, mengt het tastbare zich gaandeweg met het ongrijpbare.

Voordat Hannah van Tassel werd aangenomen op de Filmacademie, studeerde ze Theater, Film-, en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar ze zich specialiseerde in film. In haar derde jaar op de Filmacademie liep Hannah als researcher stage bij HUMAN. Haar interesse gaat uit naar observerende en poëtische documentaires.

Traag naar de Hemel (2019, Marlies Smeenge, 29 minuten)

In een Belgisch klooster waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, bereiden de laatste drie Zusters Norbertienen zich voor op de feestdagen. Een observerend, licht-komisch portret van deze drie nonnekes en hun dwergkeesje Skippy.

Marlies Smeenge (Arnhem, 1993) begon haar studieloopbaan op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, als student woordkunst. Daar ontdekte ze haar fascinatie voor de schijnbaar normale mens achter wie een interessant of inspirerend verhaal schuilgaat. Ze studeerde af als documentaire regisseur met de licht komische, observerende documentaire Traag naar de Hemel.

(Nader te bepalen) (2019, Martijn de Vos, 26 minuten)

In (Nader te bepalen) onderzoekt regisseur Martijn de Vos wat er voor nodig is om je voetafdruk achter te laten op deze wereld.

In zijn films is Martijn de Vos altijd op een zoektocht naar identiteit. Wat is het, wat bepaalt het, en wat maakt het eigenlijk uit? Zijn eerdere documentaires gingen over baardgroei, Alzheimer en een enkeltje Mars.

The Library of Things (2018, Ruben Nijsen, 8 minuten)

The Library of Things is een korte 3D-animatiefilm over bibliothecaresse Marijke, die haar geliefde boekenparadijs in stand houdt. Wanneer een computerstoring haar naar het universum achter haar bibliotheek brengt, kan ze haar eigen wereld niet meer als volmaakt zien.

Ruben Nijsen's films gaan vaak over antihelden die verbinding zoeken met mensen die onderdeel zijn van een groep, een gemeenschap of een maatschappelijk ideaal en daarin een kracht vermoeden die ze zelf niet denken te hebben. Hij studeerde in 2018 af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting Regie Fictie.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.