Begin april lanceerde CineSud de Quarantaine Film Stories, een contest voor zowel filmmakers als scriptschrijvers om in deze tijden van lockdown en quarantaine hun creativiteit de vrije loop te laten én om een klein zakcentje te verdienen als cultuurmaker in deze moeilijke tijd. Met meer dan 120 inzendingen was de contest een groot succes. Afgelopen vrijdag kwamen de juries bijeen om de winnaars te bepalen.
Quarantaine Film Stories
Quarantaine Film Stories bestond uit twee delen: in de eerste contest werden filmmakers uitgedaagd een korte film van maximaal 90 seconden te maken rond de thema's lockdown of quarantaine. In de tweede contest werd scenarioschrijvers gevraagd een script (maximaal 5 pagina's) te schrijven voor een korte productie rondom deze thema's. De juries bestonden respectievelijk uit Toon Hezemans, Thomas Mataheru en Anne Lammers (90 second video's) en Ibo Karatay, Joyce Spijker en Rogier Kramer (film scripts). Beide juries hebben hun juryberaad digitaal gehouden en zijn tot de volgende conclusies gekomen.
Alle winnende projecten krijgen een cash geldprijs van €600, beschikbaar gesteld door CineSud. In totaal wordt er zo €6.000 beschikbaar gesteld aan filmmakers en scenarioschrijvers in deze moeilijke tijd.
90 second video's
Anne Lammers (programmeur Cinetree), Thomas Mataheru (producent) en Toon Hezemans (festivaldirecteur DMFF) kregen meer dan 50 inzendingen te verwerken. Lees hieronder hun algemene commentaar en de winnaars!
"Het was fantastisch om zoveel verschillende films te zien en de jury wil de filmmakers danken voor hun inzendingen. We waren onder de indruk van en raakten geïnspireerd door de creativiteit die jullie aan de dag hebben weten te leggen in deze tijd van zelfisolatie en lockdown. De vijf winnaars (in willekeurige volgorde) zijn ..."
- Alleen maar Alleen – Monty & Camilla
“Bij veel inzendingen werden de mededelingen van premier Rutte gebruikt als hét symbool van de corona-crisis. Een beetje zoals luisteren naar Radio Oranje een beeld oproept van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze film krijgt de stem van Rutte een onvermijdelijke lading en wordt samen met spannend camerawerk en muziek een sterke suspense opgebouwd. Hoewel de film opening houdt voor een vervolg, wordt deze met de afsluitende woorden van Rutte sterk afgerond.
- Wat nog hetzelfde is - Fleur Bax
"De jury was erg te spreken over de universele herkenbaarheid en de manier waarop de filmmaker de eigen omgeving gebruikt om een gevoel van ruimte en rust te vangen. Het gebruik van een oude projector geeft de film het gevoel even terug in de tijd te gaan, toen alles nog oud en vertrouwd was. Hoewel de wereld elders in brand staat, is dit een subtiele poëtische weergave van een plek waar, zoals de titel doet vermoeden, niets veranderd is. Wat nog hetzelfde is werd unaniem gekozen. We waarderen de kwaliteit, de manier van het vertellen van het verhaal en de verbeelding van de opdracht."
- Elders – Madeleine Homan
“Elders is een animatiefilm die ons meeneemt in een fantasiewereld van een lezende jongen. Het toont ons de verhalen van de dingen die, voor de quarantaine, elders gebeurden. Wat voor gekke dingen de mens eigenlijk allemaal deed. Het doet je twijfelen aan of dat allemaal wel juist is en of dit niet ook de oorzaak van deze quarantaine is. Zowel de animatie als de muziek zijn strak vormgegeven en werken opbouwend richting de ontknoping.”
- Het Volkstuincomplex – Pelle Nijburg
“Met een gezonde dosis humor wordt het probleem in deze film zo duidelijk neergezet, dat de jury even twijfelde of ze naar een documentaire zat te kijken. Tijdens de quarantaine voelen we allemaal de drang om de schaarse buitenlucht op te zoeken en onze huizen even in te ruilen voor een zonnig tuintje. Het acteerwerk was van hoge kwaliteit wat cruciaal is om deze film te laten slagen.”
- Mijmert – Janneke Swinkels, Tim Frijsinger, Tim Coenen
“Tijdens de quarantaine hebben makers van animatiefilms misschien een voordeel. Voor deze animatiefilm nemen Janneke, Tim en Tim filmbeelden vanuit huis geschoten als uitgangspunt om vervolgens met tekeningen te ontsnappen aan de beperkingen die de lockdown hun oplegt. Film, animatie en muziek zijn perfect in balans en alles ademt liefde voor het vak. Mijmert biedt een boodschap van hoop dat met creativiteit en aandacht de toekomst kansen blijft bieden.”
Short film scripts
Joyce Spijker (auteur), Rogier Kramer (producent) en Ibo Karatay (script coach) kregen meer dan 70 inzendingen te verwerken. Lees hieronder hun algemene commentaar en de winnaars!
"De jury wil alle filmmakers danken voor hun creativiteit en enthousiasme. Het was moeilijk om vijf winnaars te kiezen. Enkele inzendingen stegen er echt bovenuit, terwijl daaronder de kwaliteit van veel inzendingen van vergelijkbaar sterk niveau was. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de volgende winnaars ..."
- Husom - Mandula & Goya Van den Berg
"Simpel, gefocust en een sterk verhaal met een interessant personage. Het script gaat integer en geïnteresseerd om met de tijd en ruimte. Niet overhaast. Goed geschreven script en zo klaar om te verfilmen. De scenes lijken herhalend, maar juist daardoor krijgen we de kans om haar leven tot ons te nemen. Niet de karakterontwikkeling, maar het karakter staat centraal. De subtiele hint naar corona werkt ook sterk. Zonder er al te veel nadruk op te leggen (corona) zijn we in de huid van deze oude vrouw onze vervreemde samenleving aan het gadeslaan. Een klein, intiem verhaal dat oprecht in het karakter geïnteresseerd is. Er zit iets poëtisch in de opbouw en de repetities van haar leven. Klein in de vertelling en wordt steeds groter in haar nagalm in ons hoofd."
- Mineur - Eugene Arts & Emily Reekers
"Een goed geschreven script met een duidelijke thematiek die goed uit de verf komt in de huid van een boeiend personage. Het is ergens ook simplistisch, maar de keuze van de maker(s) om in korte tijd een hoopvol verhaal te vertellen over de kracht van simpliciteit en kinderlijke onbaatzuchtigheid werkt. Liefde en het samenzijn komt niet alleen Hannah ten goede, maar voor iedereen! De makers zouden er wellicht wel goed aan doen het tijdsverloop helderder te maken."
- Quarantaine On Ice - Erik van Schaaik
"De verbeelding van deze lieve dieren (pinguïns) die elkaar te lijf gaan en de liefde weer moeten hervinden, is een aandoenlijk gezicht. De ijsschots en de dreiging van de orca’s zijn voor deze korte animatie goed gevonden. De thematiek komt goed over; als we ondanks de pandemie niet oog voor een ander hebben en geen liefde tonen voor elkaar, volgt er een totale vernietiging."
- Wachten op zee - Fleur Bax
"Interessant onderwerp en interessante arena, vooral door het feit dat het heel specifiek en origineel is en daardoor de gevolgen van deze crisis op persoonlijk niveau urgenter en sterker doet overkomen. Een nieuwe wereld die we graag willen verkennen. De structuur voelt nog enigszins rommelig en de vertelling zou zeker meer kunnen uitgaan vanuit het perspectief van het kind, waardoor de kijker nog meer emotie uit het verhaal zal meekrijgen."
- Pandemic Fuckboy - Bodil Matheeuwsen
"Een hedendaags verhaal voor een jonge doelgroep met een bizar en hilarisch einde. Goed geschreven vanuit de doelgroep en met een kritische blik naar het hoofdpersonage."
Bekijk Quarantaine Film Stories
Vanaf maandag 25 mei zal een selectie van de Quarantaine Film Stories een maand lang te zien zijn via cinesud.nl.