In gesprek met Daniël de Weerdt

Documentairemaker inspireert en verbindt jonge bedrijven via films.

Ondernemerschap moet laagdrempeliger kunnen, realiseerde Daniël de Weerdt zich toen hij van school af kwam. Met zijn nieuwe platform Rebell verbindt en inspireert hij jonge ondernemers. Zijn belangrijkste troef daarbij: film. De documentairemaker vertelt over zijn ambitieuze ideeën.

"Ik wil laten zien hoe waardevol ieders perspectief kan zijn en waar het toe kan leiden als je de juiste mensen en informatie tot je beschikking hebt."

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben Daniël, 23 jaar en afkomstig uit Maastricht. Na mijn middelbare school heb ik verschillende studies gevolgd, waaronder Electrical engineering, Industrial design en Filosofie. Daarnaast ben ik al een aantal jaar werkzaam bij het filmbedrijf Muvipro. 

Tijdens het studeren, op zowel WO- als HBO-niveau, heb ik ondervonden hoe lastig het is om als student een eigen visie in de praktijk te brengen binnen het voorgezet onderwijs. Hieruit is afgelopen jaar de onderneming Rebell gestart waarbij de focus ligt op het inspireren en verbinden van ambitieuze jonge ondernemers, met als belangrijkste middel: film. Door middel van korte documentaires geef ik ambitieuze studenten en jongeren kennis van unieke ondernemersstrategieën, en middels introductietrailers van jonge ondernemers creëer ik nieuwe samenwerkingsmogelijkheden."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

"De meeste voldoening haal ik uit de draaidagen, deze zijn ontzettend leerzaam en inspirerend. Je leert ondernemers van top tot teen kennen en kunt alles vragen wat je wil weten, terwijl je ook gelijk ziet hoe ze te werk gaan. Het is eigenlijk een nieuwe vorm van educatie, waarbij je met al je zintuigen het maximale uit jezelf kunt halen en daarnaast een heel leuk netwerk aan ondernemersvrienden overhoudt."

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

"In één zin: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jonge ondernemers nieuwe samenwerkingen kunnen creëren. Door hen via Rebell een podium te geven, wil ik ervoor zorgen dat het straks mogelijk is om op één plek iedereen te vinden die je als ondernemer nodig hebt. Mijn focus ligt dus echt op het vinden van ambitieuze ondernemers zodat wij hen, middels onze introductie trailers, via Rebell netwerkmogelijkheden kunnen bieden. Dit is heel veel zoek- en speurwerk, maar we hopen dat geleidelijk steeds meer ondernemers en organisaties ons weten te vinden zodat het platform nog sneller kan groeien."

Wat is jouw motivatie geweest om Rebell te starten?

"Mijn middelbare school-droom was, heel cliché, om de nieuwe Steve Jobs te worden en een revolutionaire computer te ontwikkelen. Vandaar dat ik ook drie technische studies heb gevolgd. Ik miste echter al vrij snel een draagvlak voor ondernemerschap en de hulpmiddelen om mijn droom ook echt te bewerkstelligen, waarbij vooral het vinden van mensen met dezelfde ambitie erg lastig bleek te zijn. Mijn motivatie sindsdien is: ervoor gaan zorgen dat studenten en jongeren, zoals ik toen, op een laagdrempelige manier wél de kennis en mankracht tot hun beschikking hebben om hun plannen en perspectieven te kunnen ontwikkelen. Ik wil laten zien hoe waardevol ieders perspectief kan zijn en waar het toe kan leiden als je de juiste mensen en informatie tot je beschikking hebt. Dit staat ook centraal bij het maken van onze docu’s en trailers; geen droom is te gek, the sky is the limit."

Stel je krijgt de kans je 'jongere ik' zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

"Zeg ja tegen alles, en neem niks te serieus. Het is soms lastig om te veranderen of af te zien van een bepaald plan, maar het is o zo belangrijk om open te staan voor alles en iedereen om je heen. Het afgelopen jaar is dat iets wat mij echt heel erg heeft geholpen in zowel mijn eigen ontwikkeling als dat van m'n onderneming. Als perfectionist ben ik heel erg geneigd om al m'n pijlen op een project te richten, en met oogkleppen op alles opzij te schuiven wat hier niet direct op aansluit. Echter, juist het verdelen van m'n aandacht over meerdere interesses heeft voor een stuk meer rust en voldoening gezorgd."

Benieuwd naar de producties van Rebell?

Bekijk ze hier!

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

"Waar ik het meest trots op ben is dat ik middels de documentaires heb kunnen bewijzen dat iedereen een unieke kijk op de wereld heeft en dat er heel veel mogelijk is als je daar trouw aan blijft."

Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?

"Het belangrijkste voor startende filmakers, en ondernemers in het algemeen, is vertrouwen van investeerders, partners en klanten om hen heen. Zeker in de startende fase, waarin alles onzeker is. Daarom denk ik dat het goed zou zijn als er meer (financiële) mogelijkheden zouden zijn voor startende filmmakers om zichzelf te kunnen bewijzen."

Wat zouden regio's als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

"Ik denk dat deze regio's ongetwijfeld niet onderdoen voor de Randstad maar er wel te weinig zichtbaarheid is van alle (grote) films, producenten en productiebedrijven die gerealiseerd zijn in en door deze regio’s. Er zijn veel verborgen talenen die een cruciale rol vervullen in de Nederlandse filmindustrie."