In gesprek met Floris Rijssenbeek en Melisa Can

Momentum volgt drie jonge vrouwen die vechten voor hun plek in de politiek.

Geplaatst op 10 februari 2021

Los van elkaar hielden ze zich al langer bezig met politiek en emancipatie. Maar voor hun eerste documentaire sloegen Melisa Can en Floris Rijssenbeek de handen ineen. Met Momentum volgt het regisseursduo drie ambitieuze vrouwen die vechten voor een plek in de Nederlandse politiek.

"De hoop is dat de documentaire nog meer jonge vrouwen inspireert om politiek actief te worden."

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

Melisa: "Ik ben een 25-jarige journalist, opgegroeid in Amsterdam en met wortels in Turkije. Vroeger wilde ik altijd de politiek in. Sterker nog, als meisje zei ik altijd dat ik de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden. Dat liep net even anders. Na mijn bachelorstudie politicologie koos ik voor een carrière in de journalistiek."

"Ik werkte als redacteur op de redactie van Vice, schreef stukken voor De Volkskrant en volgde de masteropleiding journalistiek aan de UvA. Als journalist houd ik mij vooralsnog bezig met politieke thema's, zoals emancipatie en identiteit. Nu voelt het alsof de cirkel rond is: voor de documentaire Momentum volg ik de verhalen van drie jonge vrouwen die op het punt staan een plek te veroveren in de Nederlandse politiek."

Floris: "Als film- en theatermaker wil ik verhalen vertellen die de samenleving in het hart raken. Verhalen die gaan over hoe we willen samenleven. Ik ben opgegroeid in de Zwitserse bergen en vorig jaar deed ik onderzoek in New York naar de democratische veerkracht van mondige burgers. Aldaar raakte ik in de ban van de slagkracht van 'The Squad', vier jonge vrouwen die onder aanvoering van Alexandria Ocasio-Cortez ongekende verandering teweeg brengen in de Amerikaanse politiek. Zulke verhalen verdienen niet alleen een podium in Amerika maar ook in Europa."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

Melisa: "Het is ontzettend waardevol om onderdeel te mogen zijn van de belevingswerelden van de mensen die ik als journalist ontmoet. Elke keer weer kan ik onder de indruk raken van de openheid en oprechtheid waarmee mensen hun verhaal doen. Dat merk ik ook nu weer met Momentum. Stuk voor stuk hebben de kandidaten ons toegelaten tot hun werelden, ons verteld wat zij hebben meegemaakt en wat ze ertoe heeft gebracht om de politieke strijd aan te gaan voor een plek in de Tweede Kamer. Ik kan niet wachten tot wij die verhalen met nog meer mensen kunnen delen."

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

Floris: "We maken samen een film over drie jonge vrouwen die vechten voor een plek in de Nederlandse politiek. Deze verhalen moeten meer verteld worden. Want het gaat over bevlogen, actieve jonge mensen met ideeën. Mensen die willen meebeslissen over hun eigen toekomst. Het is tijd om dit geluid nog luider te laten klinken. Niet omdat het anders moet, dat is inmiddels evident. Maar omdat het anders kan. De hoop is dan ook dat de documentaire nog meer jonge vrouwen inspireert om politiek actief te worden."

Wat is jouw motivatie geweest om Momentum te gaan maken?

Melisa: "Ik had het geweldig gevonden als ik als meisje meer politieke rolmodellen had gehad. Rolmodellen zoals Carline van Breugel, Mikal Tseggai en Michantely de Jong. Want ik weet hoe belangrijk zulke figuren kunnen zijn. Ze laten zien wat mogelijk is en vertellen verhalen die nog niet zijn verteld. Of in ieder geval nog te weinig. Het is super waardevol als je je in zulke mensen kunt herkennen, en het gevoel krijgt dat de politiek ook over jou gaat. Juist over jou. Ik hoop dat de mensen die de documentaire straks zien dat gevoel ook krijgen."

Wil je Momentum steunen?

Steun het project op CineCrowd!

Stel je krijgt de kans je 'jongere ik' zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

Melisa: "Wees moedig, durf ruimte in te nemen, en laat je nooit vertellen dat je iets niet kan doen."

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

Melisa: "Ik ben er trots op dat ik onderdeel ben van een jonge generatie journalisten met een biculturele achtergrond. Een generatie die een nieuwe, kritische blik kan werpen op de wereld en zo impact kan hebben op de verhalen die wij in het Nederlandse medialandschap vertellen."

Wat mis je nog in het Nederlandse filmlandschap?

Floris: "In Nederland hebben we weinig politieke documentaires. En al helemaal weinig filmverhalen waarin de stemmen van jonge politieke rolmodellen zoals Michantely de Jong, Mikal Tseggai en Carline van Breugel worden versterkt. Het is de hoogste tijd dat we dat gaan doen."

Wat zouden regio's als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

Floris: "Er zijn nog zoveel onvertelde verhalen uit die regio's. Juist via die weg kun je het grote verhaal van Nederland rijker maken."

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.