Uitgelicht: korte films in december!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Geplaatst op 1 december 2021

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op bekende acteurs van eigen bodem.

Zeep (2020, Natalie Bruijns, 21 minuten)

Rifka Lodeizen is in deze film te zien als Dana, een vrouw die besluit om haar zwangerschap te beëindigen. Op de dag van de abortus ontmoet ze vrouwen die elk op hun eigen manier met de behandeling omgaan. De een is paniekerig, de ander zelfverzekerd. Maar Dana doet het anders. Ze wil de foto van haar embryo bestuderen. Ze wil op de dag van haar abortus de term ‘moeder’ over haar lippen krijgen. Ze wil nog één keer de stem van haar partner horen, tegen wie ze liegt. Ze wil beleven. Alleen zo lukt het haar om deze dag door te komen.

Bijrollen in deze korte film zijn onder meer weggelegd voor Elsie de Brauw, Maarten Heijmans en Anniek Pheifer.

Anatole (2011, Elbe Stevens, 9 minuten)

Derek de Lint is in deze historische korte film te zien als Anatole Deibler, een Franse beul die betrokken was bij nagenoeg 400 executies. Regisseur Elbe Stevens toont een doodnormale dag uit zijn leven. De hoofdpersoon staat op, volgt zijn ochtendroutine, maakt zich op voor een executie en fietst aan het eind van de dag weer ‘gewoon’ naar huis.

Anatole werd opgenomen in en rondom Abdij Rolduc en Gronsveld in Zuid-Limburg. De film introduceerde de inmiddels bekende acteur Joes Brauers (Oorlogsgeheimen, Do not hesitate). Voor de korte film werd groots uitgepakt, met meer dan 100 figuranten, paarden en een guillotine.

Voorbij (2013, Elbe Stevens, 8 minuten)

In deze korte suspense-film worden de hoofdrollen gespeeld door Gaite Jansen en Susan Visser. Stella (Jansen) ondergaat als kind een traumatische gebeurtenis, waarna ieder contact met haar moeder (Visser) verbroken wordt. Jaren later hoort ze dat haar moeder is teruggekeerd.

Naast Jansen en Visser speelt ook Egbert-Jan Weeber een rol in dit beklemmende drama.

De Korte Filmcollectie!

Gratis korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.