CineSud en Filmfestival Oostende starten ScriptLab

REwriteIT voor eerste of tweede speelfilms van Nederlandse en Vlaamse makers.

Na het succes van het CineSud ScriptLab 2019, 2020 en 2021 slaan CineSud en Filmfestival Oostende vanaf 2023 de handen ineen en presenteren een nieuw, grensoverschrijdend ScriptLab voor eerste of tweede speelfilmscripts: REwriteIT.

REwriteIT

REwriteIT: Feature ScriptLab is een 11 maanden durend ontwikkelprogramma voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede speelfilm. Het startpunt van REwriteIT zijn (mini)treatments en gedurende het Lab wordt toegewerkt naar een eerste of tweede versie van een compleet scenario. Na de eerste residentie wordt met elke deelnemer een persoonlijk ontwikkelplan bepaald. Het Lab omvat onder meer twee meerdaagse residenties met Writers Rooms, masterclasses, improvisatie sessies met acteurs en coaching-sessies in Oostende (België) en Roermond (Nederland). Tussen de twee residenties vinden er online coaching-sessies plaats met de coaches.

Volgende stap

Met REwriteIT zet CineSud een volgende stap in haar feature film lab activiteiten. Na drie eerdere ScriptLab-edities is het REwriteIT-programma verder doorontwikkeld en samen opgezet met het Filmfestival Oostende. Het programma richt zich dan ook nadrukkelijk op de Nederlandse en Vlaamse filmmaker en de samenwerking tussen beide filmlanden. Zowel tijdens het Filmfestival Oostende als tijdens het SHIFT Film Forum in Roermond zullen residenties plaatsvinden waar naast coaching, masterclasses en Writers Rooms ook ontmoetingen met de Nederlandse en Vlaamse filmsector centraal staan.

Anna Demianenko (Talent Manager CineSud): "Na de drie eerste succesvolle edities van het ScriptLab stonden we voor de keuze: gaan we op eenzelfde voet verder, of proberen we onze ambities weer verder te verleggen? In lijn met onze grensoverschrijdende ambities én het feit dat er de afgelopen edities al meer en meer Vlaamse inzendingen binnen kwamen, zijn we op zoek gegaan naar strategische samenwerkingspartners in onze grensregio. Het afgelopen jaar hebben we meerdere gesprekken gevoerd met het Filmfestival Oostende en zijn we tot deze mooie samenwerking gekomen, die een grote meerwaarde gaat zijn voor zowel de deelnemers uit Nederland als Vlaanderen en het programma kwalitatief een nieuwe boost geeft. We kijken uit naar de start van het traject in Oostende eind januari 2023!"

Naast de samenwerking met Filmfestival Oostende heeft BNP Paribas zich als nieuwe financieel partner aan het project verbonden. 

Filmmakers kunnen vanaf heden hun project insturen voor deelname aan het Lab. Inzenden kan tot en met 11 december 2022. Er is ruimte voor twee Nederlandse en twee Vlaamse makers voor deze eerste editie van REwriteIT.

Stuur nu je filmidee in voor REwriteIT 2023!

Inzenden kan tot en met 18 december.