CineSud en Filmhub Zuid lanceren jongerenjury en -prijs

Voortzetting en verdieping van eerdere jongerenjury's tijdens festivals van CineSud.

Filmhub Zuid presenteert i.s.m. CineSud voor het eerst de Filmhub Zuid Award. Op 6 november wordt tijdens het Dutch Mountain Film Festival de award uitgereikt door een achtkoppige jongerenjury, bestaande uit VMBO-leerlingen van het Blariacumcollege te Venlo. Een unieke kans voor het festival om verbinding te zoeken met jongere generaties en om jongeren kennis te laten maken met films, de taal van film leren spreken en de magie van film te beleven.

"Omdat leerlingen binnen MVI, en dan vooral binnen het profieldeel Audiovisuele Vormgeving, aan de slag gaan met beeld en geluid is het mooi dat ze op een andere, verdiepende manier kunnen leren kijken naar film. De samenwerking met Filmhub Zuid en CineSud ligt daarbij voor de hand omdat zij ons als docenten de juiste handvatten verschaffen om dit mogelijk te maken" Jeroen Helmers, docent Blariacumcollege

De Award

De award is in het leven geroepen om bewustwording voor Filmeducatie te creëren in het filmlandschap. Een belangrijke stap, want hedendaagse jongeren groeien op met bewegend beeld. Ze communiceren er zelf ook mee; door middel van Snaps, Tiktok video’s vlogs en Instagram Reels delen ze hun leven (ervaringen en gevoelens met anderen). Dat wil niet automatisch zeggen dat jongeren ook ‘filmwijs’ zijn.

"Beeldtaal moet je, net als elke andere taal, gewoon leren spreken, lezen en schrijven."

En hoe dat moet leer je met filmeducatie! Filmhub Zuid wil alle kinderen en jongeren vanuit een positieve, open benadering met filmeducatie in aanraking laten komen.

Het is dus ook belangrijk dat filmmakers weten hoe noodzakelijk filmeducatie is. En dat is precies wat Filmhub Zuid en CineSud willen bereiken met de Filmhub Zuid Award. Door ze te stimuleren om na te denken over de educatieve mogelijkheden van hun film en hoe de film via verschillende wegen kan worden ingezet in het onderwijs. Daarnaast laat de jongerenjury zien hoe een nieuwe generatie filmkijkers denkt over film, en wordt daarmee ook een nieuwe doelgroep betrokken bij het filmfestival.

De Jury

De jury bestaat uit 8 jongeren van 14 en 15 jaar van het Blariacumcollege te Venlo, derdejaars leerlingen die de gemengde leerweg met het praktijkvak MVI volgen. Onder leiding van docenten Hans Evers, Hanz Martens en Jeroen Helmers, leren ze binnen MVI over beeldtaal en het creëren van films en andere media-uitingen. 

De leerlingen gaan samen met CineSud aan de slag en leren meer over de taal van film in de workshops 'Filmanalyse' en 'Hoe schrijf ik een filmrecensie?' zodat ze als vakkundige kritische kijkers de films kunnen beoordelen. De workshops worden gegeven door Jeroen Mourmans. Niet te vergeten kunnen ze zich gedurende het festival onderdompelen in verschillende soorten films, hun liefde voor film aanwakkeren en de magie van film vieren.

Op 6 november zullen zij de Filmhub Zuid Award voor Beste Film uitreiken. De prijs bestaat uit de officiële Filmhub Zuid award, én een bedrag van €100,- voor het ontwikkelen van educatief materiaal bij de film met advies van Filmhub Zuid.