Eerste winnaar Filmhub Zuid Award bekend

Jongerenjury reikt prijs uit tijdens Dutch Mountain Film Festival.

Afgelopen weekend werd tijdens het Dutch Mountain Film Festival de eerste FIlmhub Zuid Award uitgereikt door de jongerenjury, een samenwerking tussen Filmhub Zuid en CineSud.

Achtkoppige jury

De award werd uitgereikt door een achtkoppige jongerenjury, bestaande uit VMBO-leerlingen van het Blariacumcollege te Venlo. Voorafgaand namen zij deel aan workshops film analyse en recensies schrijven, om zo hun analytische en reflectieve skills te trainen. Het traject is een initiatief van Filmhub Zuid en CineSud, waarbij we jongere generaties op een speelse wijze in aanraking willen laten komen met film en de filmsector. Ook is het een unieke kans voor het festival om verbinding te zoeken met jongere generaties en om jongeren kennis te laten maken met films, de taal van film leren spreken en de magie van film te beleven. 

De kers op de taart voor de jongerenjury was de uitreiking van de eerste Filmhub Zuid Award aan hun favoriete film. De jury koos uiteindelijk voor de film Between Summits van Roeland Wendel en Ilse Lavell.

Inspirerend

Between Summits verhaalt over Hein, die na een klimongeluk in een coma van vijf weken vol visioenen belandt. Als hij wakker wordt, moeten een blind geworden Hein en zijn vrouw Mariëlle door met het leven. Maar hoe doe je dat? Wat ben je als vader en geliefde nog waard? Een film over hoe je het leven niet op- maar door pakt. 

De jury: ”Om er één te moeten kiezen die wint, was moeilijk en we hebben er ook lang over gesproken en nagedacht. De mensen die deze film hebben gemaakt spreken van een echt gebeurd verhaal en dat is heel inspirerend. Tegelijkertijd kan je goed merken dat ze een passie hebben. De winnende film gaat over klimmen in de bergen, het gaat over je angst overwinnen en doen wat je graag wilt doen. In de film werd het verhaal goed uitgelegd en door de hoofdpersoon zelf verteld. De animatie erbij maakt het ook leuk.” 

Filmhub Zuid wil alle kinderen en jongeren vanuit een positieve, open benadering met filmeducatie in aanraking laten komen. Het is dus ook belangrijk dat filmmakers weten hoe noodzakelijk filmeducatie is. En dat is precies wat Filmhub Zuid en CineSud willen bereiken met de Filmhub Zuid Award. Door ze te stimuleren om na te denken over de educatieve mogelijkheden van hun film en hoe de film via verschillende wegen kan worden ingezet in het onderwijs.