In gesprek met Annabelle Kesseler

Over haar passie, inspiratie en aankomende project.

Annabelle is een actrice uit Amsterdam die zeer gepassioneerd is over haar vak. Ze is onlangs Cum Laude afgestudeerd als actrice aan de film actors academy amsterdam (faaam). Het verhaal van haar korte film RAF is ontstaan tijdens haar afstudeertraject. Een film die ze nu daadwerkelijk gaat maken. RAF gaat over de impact en het verwerken van trauma's.

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben Annabelle, 28 jaar, opgegroeid in Muiderberg en woon nu zo’n 10 jaar in Amsterdam! Wat hoort bij mij? Creatief, ben goed in doorzetten en de lat hoog leggen voor mezelf, maak graag media, heb een hoofd dat overuren kan draaien, ben trots op mijn vrienden en familie en oja… ik ben verliefd op acteren!"

"Nadat ik mijn VWO heb afgerond ben ik Media, Informatie en Communicatie (MIC) gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Video’s maken, dat werd, was en is mijn ding. Zo werk ik op dit moment als creative producer bij een videomarketing productiebedrijf. Maar… tijdens een stage ben ik op de set van Zwarte Tulp beland. Dit was het punt waarop het gebeurde... wat deed ik alleen maar achter de camera? Ik hoor daarvoor!"

"Afgelopen maand ben ik Cum Laude afgestudeerd als actrice aan film actors Academy Amsterdam (faaam). Deze jaren hebben mij mede gevormd tot wie ik nu ben, dat weet ik zeker. Ben door veel pieken en dalen gegaan, heb van mezelf gehouden en mezelf gehaat. Of ik nu beter weet wie ik ben? Een eeuwige zoektocht waarvan ik denk dat dat het leven heet. En dit is juist wat zo interessant is… als actrice speel je eigenlijk continu met je eigen en met andere “ikkes”. Verliefd? Ja, zo kan ik het wel noemen!"

"Tijdens mijn afstudeertraject heb ik zelf een korte film geschreven; RAF. Een film die ik nu ook daadwerkelijk ga maken, hoe cool is dat! Over RAF vertel ik straks meer!"

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

"Mijn vak, vind ik lastig definieerbaar, aangezien ik nu naast mediamaker ook als actrice werk. Ik kom zo veel verschillende creatieve dingen tegen wat ik allemaal wil leren en doen. Presenteren lijkt mij namelijk ook geweldig een keer op te pakken. Binnen alles wat ik doe en wil gaan doen geniet ik het meest van het spelen. Dit is dan ook de kant die ik het meest ambieer. En binnen het spelen geniet ik van… vreselijk lastige vraag. Het moment dat mijn personage tijdens het onderzoeken op z’n plek valt, verrassingen tijdens het spelen, het compleet in het moment zitten en gaan houden van wie ik op dat moment ben. Comedy, drama, transformatie… ik hou van veel verschillende soorten rollen die heel ver van elkaar af liggen. Ik hou altijd van uitdagingen, ook met acteren. Deze uitdagingen aangaan en ontdekken, daar geniet ik het meest van!" 

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

"Leren, bedenken, maken en spelen. Naast mijn werk als creative producer ben ik bezig met het maken van mijn eerste film! Een korte psychologische thriller; RAF. RAF is een film die je meeneemt in het leven van Alex."

"Op jonge leeftijd (8) overleeft Alex een auto-ongeluk. Ze verliest daarbij haar vader, die achter het stuur zat. Vlak na het ongeval staart een vreemde man haar strak aan door de ruit van het autowrak. Naast het verlies van haar vader, bezorgde ook dit oogcontact Alex een trauma. Na behandelingen en medicatie is Alex nu een hardwerkende zelfverzekerde vrouw, die alles onder controle heeft. Ze werkt als manager in een goedlopend restaurant en samen met haar beste vriendin Zoë lacht ze het leven toe. Tot ze na 20 jaar de plek van het ongeluk weer bezoekt... De film wordt geregisseerd door Daniel Gallenkamp en ik ga de rol van Alex spelen."

Daniel: "Annabelle had een idee voor een korte film. Ik was gelijk enthousiast door de vonk die oversprong om dit project samen aan te gaan. En ook al ken je elkaar niet, er is een verhaal dat je samen wilt vertellen en fijn wilt slijpen. Zo een film van de grond proberen te krijgen kost veel energie. En we werken er beiden hard aan. Maar het geeft ook energie! Verhalen vertellen met mensen die het allemaal zo goed mogelijk willen doen, ieder vanuit zijn eigen discipline en vakmanschap is zo ontzettend leuk en waardevol."

"Maar we zijn er nog niet, want een film maken kost geld. Al helemaal een film die vol uitdagingen zit om te produceren. Daarom zijn we voor dit project een crowdfunding gestart bij Voordekunst. We hebben hem ingezet op €6000, maar eigenlijk hebben we er meer voor nodig! Wil je meer over ons en de film weten? En wil je ons helpen deze film te maken door een bijdrage te leveren? Kijk dan hier." 

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je doet?

"Mijn motivatie om te doen wat ik nu doe? Simpel: doen wat mij gelukkig maakt. Voor mij niet altijd makkelijk geweest hiervoor te gaan. Ik ben vrij perfectionistisch en vind iets niet snel goed genoeg. Acteren, creatief bezig zijn en mezelf blijven ontwikkelen op alle vlakken. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik altijd veel doe, mijn agenda altijd vol zit, maar met leuke dingen! Spelen in Nederlandse films en series, werken met Diederick van Rooijen, Will Koopman en zo nog velen meer."

"Dat is mijn doel! Door mijn eigen film te maken kan ik laten zien wat ik kan. Zowel achter als voor de camera. Alex, het personage dat ik ga spelen, maakt een gigantische boog in de film. Ik houd van uitdagingen en dit is voor mij op dit moment een rol waarvan ik kan zeggen dat het een enorme uitdaging is. En... voor de film haal ik mijn motorrijbewijs, over uitdagingen gesproken. Spelen op safe, daar hou ik niet van."

Stel je krijgt de kans je 'jongere ik' zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

"Iets hoeft niet perfect te zijn voordat je in jezelf gelooft. Geloof in jezelf en sta achter wat je maakt en wie je bent, ook al is iets in jouw ogen niet perfect. Wat is überhaupt perfect? Geniet van het leven en ga je dromen achterna. Vergelijk niet te veel met anderen, doe het niet voor reacties van anderen, dat houd je onnodig tegen." 

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

"Wat mij op dit moment het meest trots maakt is denk ik het Cum Laude afstuderen bij faaam. Vier jaar lang heb ik elke zaterdag en zondag les gehad, iets wat (naast dat het geweldig was) niet altijd even makkelijk was naast een studentenleven en een fulltimebaan. Er zijn namelijk ook wel momenten geweest waarbij ik keihard tegen mezelf aan liep of voor mijn gevoel alle ballen probeerde hoog te houden. Toch heb ik altijd doorgezet en keihard gewerkt dit resultaat te bereiken. Ik heb met waanzinnige leerkrachten kunnen werken, heel veel geleerd en een bijzondere groep mensen in mijn hart mogen sluiten. Trots dat ik mijn hart achterna ben gegaan en ik meer in mezelf durf te geloven."

Waar kijk je het meest naar uit?

"Ik kijk erg uit naar de draaidagen van RAF, die eind september plaatsvinden. In november is de première… ben nu al zo benieuwd naar het eindresultaat. En waar ik nog het meest naar uitkijk is het vol aan de slag gaan in het werkveld als actrice en alle andere creatieve dingen die op mijn pad gaan komen! Daarnaast ben ik op dit moment dus bezig met mijn motorrijbewijs. Een casting-director gaf een keer aan dat ik me op deze manier kan onderscheiden. Toen ik eenmaal mijn film ging schrijven dacht ik, dit is een kans mezelf dan ook op de motor te laten zien!"

Wat zouden regio's als bijv. Limburg, Friesland en Zeeland kunnen toevoegen aan de Nederlandse filmwereld?

"Zelf woon ik in Amsterdam, maar creativiteit kan je natuurlijk landelijk en wereldwijd verspreiden. Eerst zou ik mijn werk in heel Nederland willen tonen, dus niet alleen in de Randstad. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn om RAF ook te draaien in de Euregio, bijvoorbeeld via CineSud?" 

RAF steunen?

Lees hier meer over het project en steun de makers.

Ik wil meer weten.

CineSud x CineCrowd

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via CineCrowd. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan cinecrowd.com.