Toekenningen Limburg Film Fonds - voorjaar 2022 bekend

Alvast 13 projecten die kunnen rekenen op steun van het Limburg Film Fonds.

Met de 13 toekenningen is een bedrag van €173.500 gemoeid en er wordt in totaal €857.000 geïnvesteerd in de regionale filmsector en aanverwante economie. De lange speelfilm Zomervlucht krijgt de grootste bijdrage van €40.000.

Ontwikkeling

In 2020 zette Limburg Film Office een nieuwe lijn uit om ook te investeren in de ontwikkeling van lange filmplannen. Na anderhalf jaar sorteert dit al in effect. Het plan Mijn Vader de Hasjkoning ontving vorig jaar een ontwikkel-bijdrage en krijgt in deze ronde een realisatie-bijdrage. Na de ontwikkelfase die met steun van het Limburg Film Office kon worden ingezet, is onder meer ook streamingplatform Videoland aangehaakt als financier. We verwachten de komende jaren meer succes te zien van de ondersteunde projecten in ontwikkeling.

Veel nieuwe aanvragers

De Adviescommissie Film voor deze aanvraagronde bestond uit Janneke Swinkels, Michel Rensen en Meike van Zandvoort. Na sluiting van de aanvraagronde op 16 juni, gingen zij op 12 juli ’s ochtends in gesprek met makers en werd ’s middags vergaderd. Een week later werden de makers geïnformeerd over de besluitvorming.

De commissie constateerde een grote aanloop nieuwe aanvragers (21 van de 30 aanvragers vroeg nog niet eerder aan bij het Limburg Film Fonds). De kwaliteit van de projecten was veelal goed, waardoor er scherpe keuzes gemaakt dienden te worden. Uiteindelijk zijn alvast 13 projecten geselecteerd voor een bijdrage. Met de 13 toekenningen is een bedrag van €173.500 gemoeid en er wordt in totaal €857.000 geïnvesteerd in de regionale filmsector en aanverwante economie. De lange speelfilm Zomervlucht krijgt de grootste bijdrage van €40.000. De toegekende projecten binnen de Limburg Doc-regeling volgen medio augustus.

Je vindt alle toekenningen met korte omschrijvingen per project onder de afbeelding.

Toekenningen Realisatie 

De volgende projecten konden uiteindelijk rekenen op een toekenning vanuit de Adviescommissie in de realisatie-regelingen:

Realisering - Lang

Zomervlucht
producent: Elbe Stevens Films
regisseur: Tim Oliehoek
logline: Zomervlucht is een tragikomedie waarin het stilgevallen leven van de sierkippenhoudster Gaby in een stroomversnelling raakt als een arrogante ballonvaarder op haar kippenhok neerstort. De crash dwingt haar niet alleen de confrontatie aan te gaan met de ballonvaarder, maar ook met haar eigen verleden.
Bijdrage: €40.000

The Silent Treatment
producent: Volya Films
regisseur: Caroline Strubbe
logline: Tess (18), een Vlaams meisje met Stockholm-syndroom, stalkt in Boedapest de introverte, Szabolcs (40) en zijn vriendin Andrea. Andrea zoekt heimelijk toenadering tot de jonge stalkster en helpt haar zo om Szabolcs te confronteren met hun gemeenschappelijk verleden. Gaandeweg ontdekken ze alle drie hoezeer hun tragische achtergrond hun huidige relaties beïnvloedt en leren zich hiermee verzoenen.
Bijdrage: €25.000

Mijn Vader de Hasjkoning
producent: pompstation
regisseur: Ruud Lenssen
logline: Als de criminaliteit je met de paplepel is ingegoten, hoe ontkom je dan aan je
lotsbestemming?

Bijdrage: €20.000

The Butler Academy
producent: BIND & Willink
regisseur: Marlies Smeenge
logline: Op The International Butler Academy, gelegen in het Zuid-Limburgse Simpelveld, worden studenten van over de hele wereld en van alle leeftijden in tien weken tijd de fijne kneepjes van het butlervak bijgebracht. Wie zijn deze mensen die – in deze sterk geïndividualiseerde tijd – voor een beroep kiezen waarbij het ultieme doel lijkt om compleet dienstbaar en onzichtbaar te zijn? En wat beweegt hen hiertoe?
Bijdrage: €15.000

Realisering - Kort

Vogelkooi
producent: Thomas Spiekhout
regisseur: Karel Konings
logline: In een geheime instelling in 1952 probeert een verpleegster een jongetje met gevaarlijke krachten te redden voordat de koelbloedige dokters hun volgende ronde doen.
Bijdrage: €7.500

Op Verzoek
producent: Harpy Films
regisseur: Myrte van der Molen
logline: De 11-jarige Maya wordt vanwege haar autisme niet begrepen. Wanneer zij door haar omgeving in een sociaal wenselijk keurslijf wordt geperst, lijkt ze zichzelf kwijt te raken.
Bijdrage: €12.000

Olli
producent: Mockus Film
regisseur: Jeroen Mourmans
logline: De zeventienjarige Olli klust tijdens de stille nachten op het Zuid-Limburgse platteland bij met het inbreken in afgelegen woningen. Maar als één van zijn escapades een wrange wending neemt, ziet Olli zich geconfronteerd met de vraag of hij echt zo gewetenloos is als zijn recente daden doen vermoeden.
Bijdrage: €12.000

Magma
producent: IJswater Films
regisseur: Luca Meisters
logline: Nadat Esra’s (9) vader invalide geworden is, zijn ze verhuisd. Op haar nieuwe school probeert Esra haar draai te vinden. Wanneer er een leugen uit haar mond ontsnapt, drukt die zwaarder op haar dan de bedoeling was.
Bijdrage: €12.000

Donkerslag
producent: Stichting SOS
regisseur: Loek Hennipman
logline: Wanneer blinde conservatoriumstudente Noor (20) probeert zich te handhaven in haar nieuwe leven, gaat niet alleen haar verlangen maar ook haar angstige fantasie met haar op de loop.
Bijdrage: €12.000

Realisering - Limburg Doc

De bijdragen in deze regeling worden medio augustus bekend gemaakt.

Toekenningen - Ontwikkeling, onderzoek en experiment 

In de ontwikkel-regeling en proof of concept-regeling kunnen de volgende projecten rekenen op een toekenning: 

Ontwikkeling - Lang 

Moeder Maas- De legende herstelt
scenarist: Willem Berents
logline: Een scheepshond (Lost dog) raakt te water en zoekt de weg naar huis langs de rivier. Deze reis door de natuur in het stroomgebied van de Maas krijgt gestalte via getuigenissen van ‘inbellende’ (authentiek Limburgse) luisteraars bij een fictieve radio-uitzending. Via hun persoonlijke ‘natuurverhalen’ langs de rivier scheppen zij de (nieuwe) legende van de Lost dog en vertellen het verhaal van een rivier in een landschap dat zich herstelt met toenemende, bijzondere biodiversiteit tot gevolg.
Bijdrage: €5.000

Plaats Dialect
scenarist: Luciënne Venner
logline: Tijdens haar eerste missie herkent een labiele infiltrant iets in de beoogde sekteleidster. Wanneer ze zich laat verleiden staat haar functie op de tocht. Nog voor het einde van de nacht zal ze verstrikt raken in een donker spel.
Bijdrage: €5.000

Noorderlicht
scenarist: Wiek Lenssen
logline: Twee vrouwen – Limburgs en Sami – trekken met een rendierkudde door de wildernis van de Noordkaap en beleven
veranderingen in de uiterlijke en innerlijke wereld.

Bijdrage: €5.000

Proof of Concept 

Kiemgrond
uitvoerder: Thomas Brand
logline: Kiemgrond is een onderzoek waarin een echte locatie wordt vertaald naar een korte film zonder acteurs. Een audiovisueel gesammtkunstwerk, dat de beleving van die locatie op een publiek overbrengt door gelijkwaardige inzet van alle disciplines. Het is een beleving in beeld en geluid die wordt gecreëerd op- en vanuit de locatie en kent daarom geen vooraf bedacht scenario.
Bijdrage: €3.000

Volgende aanvraagronde 

De volgende aanvraag ronde bij het Limburg Film Fonds is in het najaar, met als deadline 6 oktober 2022. Via onze website en social media houden we je voortdurend op de hoogte van de vorderingen van deze en andere Limburgse projecten.