Uitgelicht: korte films in januari!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Geplaatst op 3 januari 2022

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf deze maand gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op wereldverbeteraars.

Slow Travel (2021, Tim Dekens, 52 minuten)

Klimaatverandering lijkt misschien te groot om zelf iets aan te kunnen doen, maar deze halflange documentaire laat zien dat verandering wel degelijk haalbaar is. Filmmaker Tim Dekens en presentatrice Tess Milne maken een elektrische roadtrip naar Italië, om later met de trein terug naar Amsterdam te reizen. En zo ontstaan er ook prangende vragen: waarom is een treinreis zoveel duurder dan het vliegtuig? En welke hoop kunnen we putten uit technologie en innovatie?

Grootse Dingen (2020, Katalin Fikkert, 27 minuten)

Deze tragikomische korte film gaat over twee activisten die twijfelen of ze überhaupt een verschil in de wereld kunnen maken. Totdat een nieuwe vriend met een radicaal idee komt.

Grootse Dingen laat herkenbare worstelingen zien rondom de klimaatdiscussie, met drie hoofdpersonen die ieder een welbekend standpunt vertegenwoordigen. Ze hebben hetzelfde doel voor ogen, maar willen dat op verschillende manieren bereiken.

No Man's Land (2020, Shueti, 9 minuten)

De wereld kwam tot stilstand door het coronavirus, maar dat betekent niet dat onze creativiteit verdween. In No Man's Land begeven we ons midden in zulke denkprocessen. Wat betekent de pandemie? Welke inzichten gaf de lockdown hen en wat voor nieuwe ideeën ontstonden er? Deze korte film is niet alleen een blik op het leven in een lockdown, maar kijkt ook vooruit naar de toekomst. Een inspirerend verhaal, dat ook na de coronatijd nog relevant zal blijven.

De Korte Filmcollectie!

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.