Uitgelicht: korte films in maart!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films.

Geplaatst op 7 maart 2022

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf dit jaar gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op gedenkwaardige animatiefilms.

L'Envol (2015, Hajime Kimura, 4 minuten)

Deze unieke korte film, gemaakt door de Japanse regisseur Hajime Kimura, bestaat uit 2400 beelden die hand voor hand getekend zijn en later verwerkt in photoshop. De film vertelt het universele en ontroerende verhaal over een jongetje dat gevangen zit in zijn droomwereld (en de realiteit). Laat je meeslepen op reis door zijn gedachten, angsten en dromen.

Backward Run (2014, Ayçe Kartal, 4 minuten)

In juni 2013 bezetten demonstranten het Taksim Gezi Park in Istanbul. Terwijl de spanning oploopt en de politie hard optreedt, zendt de Turkse televisie een documentaire uit over pinguïns. Backward Run is een zelf-gecensureerde film die de censuur op pers bekritiseerd.

Regisseur Ayçe Kartal werd in 2019 bekroond met een César voor de korte animatiefilm Wicked Girl.

Elektrika Diena (2018, Vladimir Leschiov, 9 minuten)

Een electriciën valt van zijn ladder en belandt aan de andere kant van de muur in de tuin van een gekkenhuis. Midden in de nacht wordt hij helemaal gek van een vlieg in zijn kamer, en hij probeert wanhopig te vluchten.

Elektrika Diena werd in 2018 verkozen tot beste korte Letse film en animatie-regisseur. De dialoogloze film werd verder nog geselecteerd voor prestigieuze festivals als Annecy en Interfilm Berlin.

CineShorts!

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier.

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.