Uitgelicht: korte films in november!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films die te zien zijn via ons VOD-platform CineMakers.eu.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf dit jaar gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit.

Het is november en we zijn volop bezig met de voorbereidingen van de DMFF Industry Days tijdens het Dutch Mountain Film Festival en daarom lichten we deze maand een aantal documentaires uit waarin natuur, landschap en groei centraal staan. 

The Long Road Home (2018, Jennifer Gijrath, 27 minuten)

De film is een reis waarbij Jennifer bij haar familie op zoek gaat naar antwoorden uit het verleden. Antwoorden die ze vooral bij haar vader hoopt te vinden. In de film passeren we verschillende familieleden, die in een interview setting hun kijk op de waarheid geven. Uiteindelijk zal Jennifer met haar vader naar Luxemburg afreizen. Ooit, in een ver verleden, hadden haar ouders hier de droom op een gelukkige toekomst met een hecht gezin.

Dit is hoe een land ontstond (2012, Harko Wubs, 27 minuten)

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse grens. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete zijn ooit ook de grenzen van Nederland ontstaan. In vogelvlucht vliegt Dit is hoe een land ontstond door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete.

Dit is hoe een land ontstond

Bekijk hier de volledige film.

Un Chanteur Invisible (2019, Hannah van Tassel, 27 minuten)

Zo’n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en koude wind de mistral door de Provence. Deze beruchte wind laat zijn sporen na in het landschap en in de levens van de bewoners van deze streek. Hij ontregelt, daagt uit, kwelt, inspireert. De mensen verdragen hem, spelen met hem, of proberen hem te vangen in een vaste vorm.

Un Chanteur Invisible

Bekijk hier de volledige film.

CineShorts!

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier!

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.