Op 14 februari zijn in Leeuwarden de namen van filmmakers en producenten bekendgemaakt die de komende maanden in het kader van Het Beloofde Land filmplannen gaan ontwikkelen in de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Limburg en Noord-Brabant. Het Beloofde Land is een initiatief van Screen Talent NL, een netwerk van regionale talent- en productie-hubs waar CineSud founding father van is.
Springplank
Het Beloofde Land is een nieuw ontwikkel- en productietraject van Screen Talent NL, dat de filmproductie en -infrastructuur in de regio wil versterken. De komende maanden gaan producenten en filmmakers aan de slag om 16 scenario’s te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen 3 korte films en 2 midlength films worden geproduceerd, die vanaf najaar 2024 te zien gaan zijn. Met Het Beloofde Land levert Screen Talent NL een sterke bijdrage aan de diversiteit en inclusiviteit van de Nederlandse filmsector door als springplank en brug te dienen voor een grote groep regionale makers.
Meer ontwikkeling voor meer makers
Joris Hoebe, Guido Franken, Paulien Mandos en Maureen Prins (Screen Talent NL): “Voor ons is het belangrijk dat er uiteindelijk niet alleen films vanuit de regio worden geproduceerd, maar bovenal dat makers en producenten een ontwikkeltraject ingaan, zodat zij kennis en expertise opdoen voor hun volgende stap in de beroepspraktijk. Om die reden hebben we ervoor gekozen om in de eerste fase van Het Beloofde Land meerdere regisseurs(-scenaristen) en producenten deel te laten nemen aan het ontwikkeltraject om uiteindelijk in mei tot de finale selectie te komen. Op die manier ondersteunen we meer makers en daarmee de infrastructuur in de drie regio’s. We zijn benieuwd naar hun ontwikkeling!"
Nieuwe perspectieven
In totaal werden 63 filmplannen ingediend in 5 provincies en meldden zich 15 producenten, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen en perspectieven. Belangrijk bij de selectie was dat de verhalen zijn geworteld in de provincies, en iets doen met het thema ‘het Beloofde Land’. Die opdracht vertaalt zich in actuele onderwerpen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor een nieuwe generatie boeren om het beloofde land op te moeten geven? Of hoe wortelen nieuwkomers in hun nieuwe thuis in Brabant of Limburg?
De selectiecommissie bestond uit een vertegenwoordiging van de landelijke en regionale filmsector: Meike van Zandvoort, Jo Willems, Maarten Almekinders, Loes Brinkman, Gwyneth Sleutel, Mirjam de With, Nicole Jachmann en Ernie Tee.
De selectie
Korte projecten
Het Harmonium, Wouter Klinkenberg, Drenthe
Folle lok en seine!, Jörgen Scholtens (regie) en Job Tichelman (scenario), Friesland
Sabearelân, Eline van Diggelen, Friesland
Wandeling door Harlingen, Ester Eva Damen, Friesland
Barg, Rutger Veenstra, Friesland
Herman, Julian Verkerk, Groningen
Finding the Pearl, Luka Kluskens, Limburg
Pietje dood?, Dennis Nap, Limburg
Assemblea, Tom Elswijk, Noord-Brabant
Onderdak, Maarten Sleegers en Anna Sherstiuk, Noord-Brabant
Het Beloofde Land, Ton van Zantvoort, Noord-Brabant
Midlength projecten
Stikken, Wouter Stoter (regie) en Reimer van Tuinen (scenario), Drenthe
Turbine, Thom Lunshof (regie) en Sam Dijkstra (scenario), Friesland
Der Liek in op, Jet Kragt, Groningen
Amerika, America, Floris Ramaekers (regie) en Lianne Damen (scenario), Limburg
Habibi, Bashar Abed, Limburg
Producenten
Klaas Bies, Friesland
Bart Dokter, Vitruvian Man Films, Friesland
Marrit Greidanus, Makaki Films, Friesland
Karim Hamad en Marco Bottenberg, Videobrouwers, Friesland
Iekje Smit en Joost Wierenga, Siegmund Audiovisuele Produkties, Groningen
Willem Kagenaar, Crafting Films, Limburg
Vincent Konings, Kingswood Films, Limburg
Robin Peeters, Mosasaurus Film Productions, Limburg
Charlotte Driessen, Harpy Films, Noord-Brabant/Limburg
Pim van Gorp, Fabel Film, Noord-Brabant
Annerose Langeveld, NEWTON Film, Noord-Brabant