Celine Daemen wint hoofdprijs Filmfestival Venetië

Maakster wint de Venice Immersive Grand Prize voor haar virtual reality opera Songs For A Passerby.

De uit Schimmert afkomstige film- en AV-maakster Celine Daemen heeft op het prestigieuze Filmfestival van Venetië de hoofdprijs gewonnen in de categorie Venice Immersive. Haar virtual reality opera Songs For A Passerby kreeg de Grand Prize toebedeeld door de jury.

Songs For A Passerby

Songs For A Passerby is een virtual reality opera waarbij je even uit de werkelijkheid treedt en naar jezelf kijkt. Lopend door een muzikaal droomlandschap doemt de melancholische vraag op: 'ga ik voorbij aan de momenten, of gaan de momenten voorbij aan mij?' Songs For A Passerby werd door de jury in Venetië uit 28 projecten als winnaar gekozen.

Met haar vorige productie Eurydice werd Daemen vorig jaar ook al geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië. Die immersieve productie werd toen niet bekroond op het oudste filmfestival ter wereld, maar viel wel op andere festivals in de prijzen. Songs For A Passerby gaat 21 september in Nederland in première in het Muziekgegbouw in Amsterdam. 

Celine Daemen

Celine Daemen is een transdiciplinair kunstenaar en studeerde in 2018 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Samen met CineSud maakte ze in dat jaar haar afstudeerproject Inside, een installatie over eenzaamheid. Nadien werkte ze in Limburg onder meer samen met talentplatform Via Zuid aan diverse projecten, waaronder aan Eurydice. Songs For A Passerby kwam onder meer tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.