CineSud brengt drie landen samen voor Euregion Film Forum 2023

Maak kennis met onder meer het Nederlands Filmfonds, NPO 3Lab, De Ontmoeting, VPRO & HUMAN, New Producers Academy, NPO Fonds, Screen Talent NL en Screen Talent Europe tijdens het Euregion Film Forum.

Donderdag 2 maart tot en met zaterdag 4 maart vindt in Lumière Cinema Maastricht de achtste editie plaats van het Euregion Film Forum. Op het programma staan voorpremières van gloednieuwe korte films van aanstormend Limburgs talent, de Limburgse première van de speelfilm De Man Uit Rome - gebaseerd op het huilende Mariabeeldje uit Brunssum - en een conferentiedag over talentontwikkeling en co-productie in de Euregio.

Nieuw Limburgs talent

Op vrijdagavond gaan drie korte films in (voor)première van Limburgs filmtalent. Karel Konings presenteert zijn VOGELKOOI, een kostuum-thriller over gevangenschap. Nathalie Roux maakte de experimentele STRIPPED DOWN, waarin het hoofdpersonage Adira een moeilijke reis maakt om haar leven een nieuwe start te geven. Tot slot wordt MAGMA vertoond van Luca Meisters, die vorige week in wereldpremière ging tijdens de Berlinale. De drie films geven een dwarsdoorsnede van het veelzijdige talent dat onze provincie grootbrengt. De makers zijn bij de vertoning aanwezig voor een CineTalk.

De Man uit Rome

Het Euregion Film Forum start donderdagavond feestelijk met de Limburgse avant-première van de lange speelfilm DE MAN UIT ROME. De film is gebaseerd op het verhaal rond het huilende mariabeeld in Brunssum midden jaren negentig en verhaalt over de sceptische onderzoeks priester Filippo, die in opdracht van het Vaticaan naar Limburg komt om het beelde te onderzoeken. Hij stuit op een grimmig dorpsgemeenschap. DE MAN UIT ROME werd grotendeels gedraaid in Limburg, onder meer in Simpelveld en Sittard-Geleen, en kwam tot stand met steun van het Limburg Film Fonds. De makers zijn aanwezig bij de vertoning voor een Q&A.

Euregion Film Forum

Op vrijdag 3 maart gaan we overdag in het conferentieprogramma met elkaar in gesprek over talentontwikkeling in de Euregio. CineSud organiseert i.s.m. vele partners uit de nationale en Euregionale filmindustrie het daadwerkelijke Euregion Film Forum. Studenten van de regionale opleidingen krijgen gratis toegang, om zo snel kennis te maken met alle mogelijkheden die onze regio biedt tijdens en na hun afstuderen. Aanwezig zijn onder meer het Limburg Film Fonds, Nederlands Filmfonds, NPO Fonds, Screen Talent NL, Screen Talent Europe, Filmwerkstatt Münster, De Ontmoeting, VPRO & Human en de New Producers Academy. Naast panels en case-studies bestaat het programma verder uit de Euregion Film Pitch, FilMatch speeddates en netwerkevents.

Aansluitend op het conferentieprogramma wordt een compilatieprogramma getoond van recente films gemaakt in de Euregio.