CineSud eert Hans Heijnen met een speciale filmprijs

Documentairemaker is Filmburger van Verdienste.

Documentairemaker Hans Heijnen is door filmhub Cinesud benoemd tot Filmburger van Verdienste. De benoeming wordt vergezeld met een speciale filmprijs ter ere van de carrière en verdiensten van de filmmaker voor de Limburgse en Nederlandse film.

Hans Heijnen

Hans Heijnen werd in 1957 geboren in Sittard. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en had de droom horror-regisseur te worden, maar maakte uiteindelijk furore als documentairemaker. Zijn films vertrekken altijd vanuit een kleinmenselijk perspectief, of ze zich nu afspelen in ons eigen Limburg, Nederland, de Verenigde Staten of Ierland. In veel van zijn werk blijft ook het Limburgse (dorps)perspectief terugkeren. Bekende titels zijn onder meer Bokken en Geiten, Het Kruis van Tegelen, Uncle Frank en Letste Limburger in LA en Voetbal is Oorlog. Naast diverse filmprijzen, waaronder een Gouden Kalf, werd hij in 2021 door de Provincie Limburg onderscheiden met de Maurice Nijsten Oeuvreprijs.

Filmburger van Verdienste

Het mag dan ook geen verbazing wekken dat CineSud haar jaarlijkse Filmburger van Verdienste eretitel en bijbehorende speciale career achievement award met plezier uitreikte aan Hans Heijnen. De uitreiking vond plaats in het kader van de Maand van de Limburgse Film van L1, Limburg Film Office, CineSud en het Limburg Film Festival. Heijnen ontving de Award tijdens de CineSud Industry Day op het Limburg Film Festival.  

Guido Franken (directeur CineSud): "Hans Heijnen is een van de meest gewaardeerde en gevierde Nederlandse - en Limburgse - documentairemakers. Zijn oeuvre kent tal van onvergetelijke films, waaronder Uncle Frank, Bokken en Geiten en De Onrendabelen. Zijn Limburgse roots zijn door zijn gehele oeuvre terug te zien, soms subtiel, vaak ook expliciet. Zijn werk is niet alleen artistiek en inhoudelijk sterk, maar geeft ook een belangrijk inzicht in Limburgs (cultureel) erfgoed. Het is niet voor niks dat hij momenteel werkt aan een documentaire over de overstromingen in Valkenburg aan de Geul. Voor al zijn verdiensten voor de Limburgse en Nederlandse cinema reiken we de Filmburger van Verdienste Award 2023 met veel plezier uit aan Hans Heijnen!”

Eerdere met de Filmburger van Verdienste Award onderscheiden makers zijn Ben Verbong, Pieter Kuijpers, Henk van der Linden en Huub Stapel.

Vandaag en morgen kan het publiek in Venlo tijdens het Limburg Film Festival en via L1 televisie nog volop genieten van alles wat de Limburgse film te bieden heeft. Ook de overige weekenden van deze maand kan via L1 televisie genoten worden van veel Limburgse films tijdens De Maand van de Limburgse Film.