Zittingstermijnen RvT-lid Geertje Caris ten einde

Na twee volle zittingstermijnen neemt Geertje afscheid van de Raad van Toezicht van CineSud.

Na twee termijnen van vier jaar heeft Geertje Caris op 1 januari afscheid genomen als Lid van de Raad van Toezicht (RvT) van CineSud.

"De grote variatie aan afgestemd aanbod van CineSud is een kracht, maar ook een valkuil. Als RvT hebben we samen met de directie stappen gezet om het enkel een kracht te laten zijn."

Hoe was je ervaring als bestuurslid en later lid van de Raad van Toezicht van CineSud?

"Ik heb CineSud ervaren als een hele prettige organisatie met open communicatie en een warm hart met passie voor film."

Wat was je indruk van CineSud bij de start van je functie?

"Een fijn team waarin ik werd ontvangen en waarmee we constructief de jaren door gewerkt hebben. Telkens zoekend naar wat is het beste voor CineSud. Problemen die we tegenkwamen hebben we constructief kunnen oplossen. In de eerste fase was Ton (Franken, voormalig penningmeester, red.) daarin een zeer bekwaam bestuurder. Met de overgang naar een Raad van Toezicht-model hebben we hierin ook verdere stappen gezet."

Hoeveel groei heeft CineSud in jouw ogen doorgemaakt tijdens je periode?

"Veel! We begonnen met een bestuur van drie man, een organisatie van nagenoeg één man en nu staat er een stevige Raad van Toezicht en is er naast een directeur/bestuurder een kernteam in dienstverband dat uit drie personen bestaat. Ook is de omzet van CineSud verdrievoudigd en is het bereik in programma's en deelnemers groter geworden. Zowel nationaal als internationaal. Denk aan de samenwerkingen met Festival de Cannes (het Film Talents to Cannes-programma), de samenwerking met Interfilm Berlin (Script Pitch en de jongerenjury KUKI) en met Filmfestival Oostende (ScriptLab). CineSud is inmiddels een bekende en gewaardeerde (inter)nationale filmtalenthub."

Wat zou je behouden binnen CineSud om de kwaliteit van de organisatie op peil te houden?

"De laagdrempeligheid en open communicatie is heel sterk. Guido (Franken, directeur/bestuurder CineSud, red.) staat open voor alle vragen en zal altijd bereid zijn om een en ander toe te lichten of iemand te helpen waar kan. Met de aantreding van het kernteam is dit alleen nog maar meer versterkt."

Wat zou je veranderen binnen CineSud om het verder te verbeteren?

"Nu de organisatie en ook het programma en de activiteiten snel groeien, is het belangrijk zowel intern als extern goed te blijven communiceren. Enerzijds zodat zowel de organisatie als Raad van Toezicht steeds weten wet er speelt, anderzijds zodat de achterban van CineSud betrokken blijft bij alle ontwikkelingen en hier ook over mee blijft brainstormen. Daarnaast is het belangrijk om ook de nieuwe generaties meteen mee te nemen. De grote variatie aan afgestemd aanbod van CineSud is een kracht, maar ook een valkuil. Als RvT hebben we samen met de directie stappen gezet om het enkel een kracht te laten zijn. Die lijn gaan mijn oud-collega's en nieuwe leden voortzetten."

Heb je verder nog advies of opmerkingen die wil delen met ons?

"Ik zal CineSud gaan missen want de samenwerking was heel fijn, Zeker de collega' s binnen de RvT zal ik missen. Maar ik heb alle vertrouwen in ze en ik zal CineSud blijven volgen. Er staat nu een goede basis waar op kan worden verder gebouwd!"

Nog meer wijzigingen in Raad van Toezicht

Naas het aflopen van de zittingstermijn van Geertje Caris, traden ook Toon Hezemans en Mark Pütz af als Lid van de Raad van Toezicht van CineSud. Opvolgers worden momenteel geworven via een onlangs uitgezette vacature. Je leest hier meer over de organisatie en Raad van Toezicht van CineSud.