In gesprek met Chantal Elisa Bouman

"Films schrijven is al een uitdaging op zichzelf en je mag trots zijn op wat je maakt!"

Chantal Elisa Bouman is een ambitieuze 24-jarige filmmaker, geboren en getogen in Bergen. Momenteel bevindt ze zich in het laatste jaar van haar opleiding tot allround filmmaker aan de Dutch Filmers Academie (DFA). Na het succesvol schrijven en regisseren van haar eerste korte film 13:45 in 2022, heeft ze haar passie ontdekt voor het regisseren van films. Momenteel is ze druk bezig met haar afstudeerfilm: Perceptie, een intrigerende psychologische thriller die de kijker uitdaagt om aandachtig naar de details te kijken om zo het volledige verhaal te begrijpen.

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Chantal Elisa Bouman, ik ben 24 jaar en ben geboren in Bergen NH. Sinds mijn tweede ben ik woonachtig in Heemstede en ik zit nu in mijn laatste jaar bij de Dutch Filmers Academie (DFA). Hier worden wij opgeleid tot allround filmmaker. Voor de DFA studeerde ik een opleiding voor Journalistiek en Management in Utrecht, maar ik merkte al snel dat ik veel creatiever wilde zijn in mijn werk en zo filmde ik meer “nieuws items” dan dat ik artikelen schreef. Zelfs mijn docenten gaven aan dat ik iets met film moest doen."

"Tijdens mijn schooljaren bij de DFA heb ik veel werk gedaan in de filmwereld als productie assistent, figuratie begeleider en assistent opnameleider. Hierdoor heb ik zowel theoretisch als in de praktijk veel geleerd over de filmwereld. Na het schrijven en regisseren van mijn eerste short film genaamd: 13:45 uit 2022 wist ik meteen dat mijn passie meer bij het regisseren van films ligt. Ik heb dankzij mijn ervaring ook mijn eigen regiestijl ontwikkeld. Zo vind ik het erg leuk om met meerdere genres te werken, omdat ik hier continue een uitdaging uithaal om zo'n genre eigen te maken."

"Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerfilm genaamd: Perceptie. Perceptie is een short film met als genre: psychologische thriller. Deze film daagt de kijker uit om goed naar de details te kijken, anders mis je misschien een belangrijk onderdeel van het verhaal."

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

"Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerfilm genaamd: Perceptie. We beginnen begin mei in Heemstede met de opnames."

Het verhaal

Wanneer er een pistool plotseling in een huis afgaat, vluchten Mia en een klein meisje het huis uit. Tijdens haar reis komt Mia meerdere obstakels tegen en heeft ze het gevoel dat ze achtervolgd wordt. Daarnaast komt ze oog in oog te staan met haar traumatische jeugd en de waarheid van wat er net voor haar vlucht gebeurde. Door al deze gebeurtenissen is Mia's mentale staat niet zo scherp als ze had gedacht. De enige die Mia de realiteit laat zien is het kleine meisje.

Motivatie

"Het idee van Perceptie kwam een jaar geleden in mij op. Een verhaal over een jonge vrouw die op de vlucht ging, al kon je niet gelijk zien waarvoor. Ik kijk zelf altijd graag naar films die spanning weten op te bouwen, een spanning waarvan de kijker telkens maar kleine vlagen van informatie krijgt te zien en aan het einde pas alles te weten komt."

"Het thema dat wordt aangekaart in deze film is huiselijk geweld en partnergeweld. Gedurende de film zullen kijkers meer inzicht krijgen over Mia’s jeugd en hoe zij is opgegroeid, we zien hierdoor ook op verschillende visuele en emotionele manieren hoe dit haar heeft beïnvloed. Ik hoop met deze film mensen bewust te maken van wat er allemaal achter een willekeurige voordeur kan plaatsvinden en hoe dit een persoon kan beïnvloeden."

"Hiernaast wil ik ook met deze film graag aankaarten dat je als persoon soms alleen maar naar jezelf moet luisteren. Hier kom je vaak pas te laat achter, maar die momenten zijn leerzaam. Want je wordt er alleen maar sterker van. Dit geldt ook voor het verhaal van Mia, Mia is op de vlucht, waarvoor weet je pas naar mate de film vordert. Maar we kunnen ons wel inbeelden hoe Mia zich moet voelen, want wij hebben allemaal wel eens voor onszelf gekozen, al was het soms zo moeilijk."

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet? 

"Ik merkte al van vroegs af aan dat ik heel veel nadacht over waarom een film gemaakt werkt. Zo keek ik altijd naar wat er in beeld kwam, wat voor muziek eronder stond en zocht ik de cast en crew op."

"Tijdens mijn vorige opleiding kregen wij vaak een opdracht waar we een bedrijf of persoon moesten interviewen of promoten. Ik voerde deze opdracht altijd uit door een video te maken en te monteren. Mijn docenten gaven toen al aan dat ik eventueel iets met film moest doen. Bij mijn horecabaan werkte een goede vriendin die zelf al in de filmwereld werkte, ze vertelde mij altijd interessante verhalen over hoe een film gemaakt wordt en wat er allemaal bij komt kijken. Ik had altijd veel bewondering voor haar werk en zij heeft mij een keer gevraagd om te assisteren bij een productie."

"Mijn eerste productie als productie assistent gaf mij gelijk het gevoel dat ik eindelijk op de juiste plek was. Ik keek verbaasd toe hoe iedereen samenwerkten en in een paar minuten klaar stonden voor een opname. Mijn deelname werd ook erg gewaardeerd en ik voelde mij op mijn plek. Na deze productie zocht ik gelijk naar filmopleidingen en begon ik aan de studie bij de Dutch Filmers Academy."

Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

"Ik zou mijn jongere zelf aanraden om jezelf meer tijd te gunnen om belangrijke keuzes te maken. Zo koos ik vrij snel een beroepsrichting tijdens mijn middelbare school omdat het “zo hoorde te zijn.” Maar als ik nu terugkijk dan wist ik destijds al dat ik veel meer interesse had in films, maar het was geen voor de hand liggende keuze."

"Uiteindelijk heb ik van al mijn ervaringen en opleidingen veel opgestoken en ben ik blij met alles wat ik heb geleerd! Maar ik ben benieuwd hoever ik nu was geweest als ik na de middelbare opleiding direct in de filmindustrie ging werken."

Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

"Mijn vorige short film genaamd: 13:45 uit 2022. 13:45 is een tragikomedie en speelt zich af over meerdere tijdlijnen. Ik vond het een hele leuke periode en heb er veel van geleerd. Als ik nu terug kijk zou ik zeker bepaalde technieken anders doen, maar dat zijn juist de leermomenten."

Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?

"Momenteel kijk ik heel erg uit naar het draaien van Perceptie, we beginnen begin mei al met de opnames en ik kan niet wachten! Daarna starten we de post-productie en dan hoop ik mijn studie bij de DFA af te ronden en een mooie film én diploma op zak te hebben! We zullen Perceptie ook indienen bij meerdere filmfestivals om zo hopelijk veel bekendheid voor de film te creëren."

Welke uitdagingen of kansen zie jij in Limburg en/of de Euregio/een regio in het algemeen?

"Regio Limburg is erg creatief en staat altijd open voor beginnende filmmakers. Sprekend uit ervaring kan ik namens iedereen zeggen dat wij dit erg waarderen. Het maken van een film, al is het een studentenfilm, vraagt veel productionele en financiële uitdagingen. Door steun te krijgen van provincies en stichtingen kunnen wij op een veel professioneler en kwalitatief hoger niveau onze films maken!"

"Mijn nieuwe film Perceptie draaien we in regio Noord-Holland en ik merk dat iedereen het onwijs interessant vindt dat studenten een film willen maken in hun regio. Ik ben nu in contact met meerdere stichtingen en bedrijven om te kijken of zij een sponsor willen zijn."

Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in de Euregio of ‘de regio’ in het algemeen (buiten een epicentrum als de Randstad)?

"Ik vind dat veel internationale films altijd unieke verhaallijnen, talen en locaties tonen. Al deze eigenschappen onderscheiden zulke films ook vaak met Amerikaanse films. Het is echt indrukwekkend om te zien hoe Spaanse of Chinese producties een film of serie maakt die een enorme bekendheid krijgt. Zo zie je ook steeds meer Nederlandse films of series bekend worden buiten Nederland en ik denk dat die uniekheid meer waarde toevoegt aan een productie."

Op welke gebieden zie jij nog mogelijkheden tot verbetering met betrekking tot het maken van films in de Euregio?

"Ik heb zelf al meerdere producties gedaan in Limburg en vind Limburg een erg creatieve sector die openstaat voor alle soorten producties. Van professioneel tot studentenproducties. Dit zorgt er niet alleen voor dat het een fijnere sfeer geeft op set, omdat we geen druk voelen van buitenaf. Maar het zorgt ook voor motivatie van de cast en crew om een bepaalde kwaliteit te halen. Bovendien heeft Limburg prachtige locaties en kan je het ook vaak vergelijken met Franse plekken. Dit maakt Limburg de perfecte plek om een film te draaien."

"Uiteraard zijn er nog vele mooie, unieke plekken in Nederland en de Euregio waar je prachtige films kan maken. Zo draai ik binnenkort in Heemstede, Heemstede heeft voor mij een speciaal plekje in mijn hart en ik denk ook dat films met een persoonlijke achtergrond iets bijzonders toevoegen."

"Als ik verbeteringen moet voorstellen, dan zou ik voornamelijk aangeven dat vrijheid geven om ergens te mogen filmen, uiteraard in overleg, het voor filmmakers veel makkelijker maakt om een productie te draaien. Hier staat Limburg nu al erg open voor, maar je merkt toch dat het bij sommige regio’s iets moeilijker is."

Wat adviseer je aan andere media- en filmprofessionals?

"Dat je niet te streng moet zijn op je eigen werk, films schrijven is al een uitdaging op zichzelf en je mag trots zijn op wat je maakt. Maar stel je ook open voor feedback van anderen, positief of negatief. Uit mijn eigen ervaring kan ik echt zeggen dat mijn eigen visie en feedback van anderen mijn verhalen en mijn zelfvertrouwen sterker hebben gemaakt."

Wat mis je nog in Limburg en/of de Euregio?

"Ik denk dat er een platform waar studenten aan fondsen en stichtingen worden verbonden een grote hulp kan zijn. Momenteel benaderen studenten fondsen zelf, wat natuurlijk professionaliteit toont, maar door een platform te creëren waar we op basis van voorkeuren de juiste fondsen kunnen benaderen zouden we veel specifieker en sneller subsidies kunnen creëren."

"Een ander voordeel hiervan is dat fondsen niet altijd studentenproducties kunnen steunen omdat ze net niet in de richtlijnen vallen, maar door samen te werken met stichtingen kunnen dezelfde fondsen wel ons sponsoren. Dit geldt voor heel Euregio en niet alleen voor Limburg."

Perceptie steunen?

Lees hier meer over het project en steun de makers.

Ik wil meer weten.

CineSud x Voordekunst

CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via Voordekunst. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan voordekunst.nl.