In gesprek met Danae Grannetia

"Waarom voelen zoveel jongeren zich eenzaam, leeg, verloren, vermoeid en op?"

Danae Grannetia, geboren en getogen in Heerlen, studeert dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) als regisseur en scenarist van de korte fictiefilm De mooiste tijd van je leven.

Kun je iets over jezelf vertellen? 

"Mijn naam is Danae Grannetia, ik ben geboren en getogen in Heerlen en ik woon en studeer op dit moment alweer vier jaar in Utrecht. Dit jaar studeer ik af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) als regisseur en scenarist met mijn eigen korte fictiefilm De mooiste tijd van je leven. Een korte, gevoelige coming-of-age film over de worstelingen tijdens de studententijd en het toelaten van je kwetsbaarheid."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

    "Na vier jaar studeren zou ik nog steeds niet helemaal kunnen zeggen dat ik enkel passie voel voor één richting binnen film. Ik houd ervan om mijn eigen verhalen te vertellen en deze ook te schrijven, maar ik voel me ook thuis in de rol van producent. Mensen hun talenten herkennen en deze samenbrengen vind ik iets heel moois. En ik ben ook wel heel georganiseerd en kan goed overzicht behouden. Mijn favoriete proces is eigenlijk het pre-productie proces, maar tijdens de draaidagen en de post komt de film natuurlijk echt tot leven, dus dit vind ik ook bijzonder."

    Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

      "Na een enorm leuke stage bij een productiehuis in Amsterdam voelde ik wel echt de kriebels om weer zelf aan de slag te gaan en een eigen verhaal te vertellen wat me aan het hart gaat. Dat dat ga ik dit jaar doen, door af te studeren met mijn eigen coming-of-age film De mooiste tijd van je leven. Een film over mentaal welzijn en sociale druk onder studenten. Want is de studententijd wel de mooiste tijd van je leven? Ik wil met deze film laten zien hoe belangrijk het is om kwetsbaar te durven zijn."

      Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?

      "Ik wil graag een verhaal vertellen waarin beiden kanten van de studententijd worden belicht. Want ze zeggen altijd dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, maar waarom voelen zoveel jongeren zich dan eenzaam, leeg, verloren, vermoeid en op?"

      "Eén op de drie studenten gaf zijn of haar leven vorig jaar een zware onvoldoende. En meer dan de helft van de studenten kampt met angst, somberheid of psychische klachten. Toch wordt er onder studenten soms nog weinig over gepraat. Op sociale media lijkt het studentenleven één groot feest te zijn, maar tegelijkertijd lijden veel studenten in stilte."

      "Ik kijk er enorm naar uit om deze film te maken, maar ook om deze film te laten zien."

      Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

        "Eigenlijk is dit een advies wat ik mezelf nu nog steeds soms geef: ben niet te veel bezig met wat andere mensen van je vinden."

        "Ook de film die ik nu maak is eigenlijk een verhaal over het onderdrukken van jezelf. Over een omgeving waarin je je graag wil aanpassen om erbij te horen. Het gaat over het feit dat we veel te veel bezig zijn met wat andere mensen van ons vinden, daar veel te veel tijd door verliezen, in plaats van ons zelf te durven zijn. Want ik ben van mening dat als jij jezelf durft te zijn, je op je gelukkigst zal zijn."

        Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

          "Als het film gerelateerd is, zou ik op dit moment zeggen mijn stageperiode bij een filmproductiehuis. Het was een enorm leuke en leerzame periode, waar ik veel inzichten door heb gekregen, welke ik nu weer kan meenemen in mijn afstuderen. Je krijgt veel verantwoordelijkheden en je leert echt de industrie kennen. Dat was heel tof. Ik hoop uiteindelijk natuurlijk te kunnen zeggen dat ik het meest trots ben op mijn afstudeerfilm. En daar ben ik nu ook al keihard voor aan het werk, dus ik mag ook al wel een beetje trots zijn!"

          Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?

          "Daar kom ik weer met mijn afstudeerfilm, maar ja: de realisatie van mijn afstudeerfilm! Het voelt echt een beetje als mijn kindje. Dat klinkt stom, maar ik bent letterlijk iedere dag van ochtend tot avond bezig met dit project en het is ook een heel persoonlijk en belangrijk verhaal voor mij."

          Welke uitdagingen of kansen zie jij in Limburg?

            "Ik vind het heel mooi om te zien hoe sterk provincie Limburg al bezig is met het stimuleren van film en cultuur in de provincie. Ik denk dat er al heel veel mooie fondsen, stichtingen en plekken zijn waar de cultuur bruist."

            "Tijdens mijn middelbare schoolperiode miste ik dit misschien wel een beetje. Ik kreeg nooit echt een goed idee van welke creatieve studies er allemaal waren. Ik had weinig mensen om me heen die ook interesse hadden in zoiets als film en ik vond het soms wel jammer dat ik deze interesse niet echt kon delen. Ik zou het tof vinden als de jongeren in Limburg wat meer gestimuleerd worden om de kunst op te zoeken!"

            Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in ‘de regio’ in het algemeen (buiten een epicentrum als de Randstad)?

              "Limburg is juist een hele interessante plek om films te maken, omdat het toch wel heel anders is dan ‘de Randstad’. Een hele eigen cultuur, een heel eigen landschap en honderden verschillende dialecten. Daar zijn heel veel interessante verhalen over te vertellen. Ik zou heel graag ooit een film in de regio willen maken, met echte Limburgse acteurs (niet van die neppe). Om ook juist films aan Nederland te laten zien die niet enkel in Amsterdam worden gedraaid, wat we allemaal al kennen. Soms vergeten mensen dat Limburg ook bij Nederland hoort!"

              Op welke gebieden zie jij nog mogelijkheden tot verbetering met betrekking tot het maken van films in de regio?

                "De grenzen over gaan en samenwerken! Ik vind dat de Belgen hele mooie films maken, dus het zou heel interessant zijn om vanuit Nederland meer internationale samenwerkingen aan te gaan. Om zo ook de Nederlandse filmindustrie wat meer op de kaart te zetten."

                Wat adviseer je aan andere media-filmprofessionals?

                "Blijf plezier hebben! Soms zijn we zo druk bezig met alle doelen die we willen behalen en wat er allemaal beter kan, maar het is ook goed om even stil te staan en te bekijken wat je allemaal al hebt bereikt. Geniet van het proces."

                Wat mis je nog in Limburg?

                  "Misschien meer samenwerkingen tussen scholen en culturele plekken. Om jongeren te laten zien wat Limburg allemaal te bieden heeft en hen te stimuleren om wat meer cultuur te snuiven en hun eigen creativiteit te ontdekken."

                  Film is voor mij ...

                  "Film is voor mij een manier om mijn gevoelens te uiten, op een manier wat ik soms met woorden niet kan. De Limburgse film heeft naar mijn idee meer jonge bezoekers nodig. Het verandert nog wel eens, maar mijn favoriete film is Lost in Translation van Sofia Coppola. In 2023 ga ik als regisseur en scenarist afstuderen met mijn eigen fictie film De mooiste tijd van je leven. En last but not least, als filmmaker zou ik graag nog een keer mijn eigen film in première willen zien gaan op een groot filmfestival."

                  De mooiste tijd van je leven steunen?

                  Lees hier meer over het project en steun de makers.

                  Ik wil meer weten.

                  CineSud x Voordekunst

                  CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via Voordekunst. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan voordekunst.nl.