Jenny Hsia, een Chinese-Nederlandse actrice uit Eindhoven, heeft haar acteeropleiding afgerond aan het Lee Strasberg instituut in New York. Na jarenlang in het buitenland te hebben gewoond, waar ze inspiratie opdeed voor scripts, richt ze zich nu op haar korte film Inner Demons. Dit poëtische verhaal volgt een man op zoek naar innerlijke rust tijdens meditatie, geconfronteerd met diepgewortelde angsten in zijn gedachtewereld. Met deze film, waarbij Jenny ook regisseert, wil ze niet alleen haar Aziatische roots belichten, maar ook een boodschap van zelfacceptatie overbrengen. Als ervaren actrice voelt Jenny de drang om verhalen te vertellen die ze mist in de filmindustrie, en met haar project hoopt ze een stem te geven aan ondervertegenwoordigde acteurs en een breder publiek te inspireren.
Kun je iets over jezelf vertellen?
"Hi, ik ben Jenny Hsia en actrice met Chinese roots, maar geboren en getogen in Eindhoven. Ik ben afgestudeerd van de Lee Strasberg instituut in New York en sindsdien ben ik regelmatig te zien in gastenrollen voor TV series en film. Ik heb tien jaar in het buitenland gewoond omdat ik graag wilde reizen en veel van de wereld wil zien. Mijn avonturen vormen een grote inspiratiebron voor mijn scripts waar ik nu mee bezig ben. In mijn dagelijks leven beoefen ik Ashtanga Yoga, ben ik bezig met de ontwikkeling van mijn korte film Inner Demons, en de Crowdfunding die nu live is!"
Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?
"Ik vind het fijn om onderdeel te zijn van een verhaal en om diep te duiken in een rol. De research van een rol, de verbinding die je maakt met andere acteurs en de samenwerking met creatieve mensen zowel voor als achter de camera op bijzondere plekken, daar geniet ik heel erg van. Je creëert momenten samen om iets moois te geven aan het publiek, en het wordt tegelijkertijd vereeuwigd op film."
Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?
"Ik ben nu bezig met mijn korte film Inner Demons, dit is een poëtisch verhaal over een 30 jarige man die tijdens zijn meditatie sessie op zoek is naar innerlijke rust, maar word geconfronteerd met zijn diepste angsten. De film speelt zich voornamelijk af in zijn gedachtewereld. We belanden in zijn herinneringen, maar ook in zijn fantasiewereld. Het leek me een mooi idee om kijkers mee te nemen naar een verborgen gedachtewereld die in de realiteit voor anderen niet toegankelijk is, maar op film wel zichtbaar kan zijn."
"Met Inner Demons kreeg ik de kans om mijn onderdrukte schaduwzijden, levendige fantasie, diepgewortelde cultuur en innerlijke wereld te verkennen samen met een bijzondere crew en ook de mogelijkheid om te werken met een volledig Aziatische cast. Met deze film wil ik een persoonlijk verhaal vertellen vanuit mijn Aziatische roots dat ook de belangrijke universele boodschap draagt van zelfacceptatie."
Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?
"Als actrice van Chinese afkomst heb ik ruim 20 jaar moeten ervaren dat er nauwelijks diverse of prominente rollen zijn voor Aziatische acteurs. Door gebrek aan representatie voelde ik me genoodzaakt om zelf een film te maken. Ik heb als actrice zelden de kans gekregen om te werken aan een rol waar ik me diep mee verbonden voelde en wil deze kans graag aan andere Aziatische acteurs geven. Daarnaast heb ik een groot verlangen om verhalen te vertellen die er nog niet zijn, maar die ik graag zou willen zien."
Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?
"Dat is een mooie vraag, ik zou tegen mezelf zeggen om minder te piekeren of aarzelen en veel meer dingen uit te proberen en te gaan doen. Twijfelen houdt eigenlijk nooit op en fouten maken hoort erbij. Het is belangrijk om veel ervaring op te doen, omdat het bijdraagt aan je kennis, perceptie op het leven en je veel interessanter en rijker maakt als artiest zijnde."
Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?
"De film Inner Demons waar ik nu mee bezig ben en die ik zelf heb geschreven en ga regisseren. Het idee is ontstaan door mijn eigen trauma en die van de acteurs in deze film samen te voegen tot 1 verleden van de protagonist. Iets wat heel pijnlijk en kwetsbaar is wordt getransformeerd tot kunst. Het is zo mooi om te zien hoe je idee werkelijkheid begint te worden en vorm krijgt met een team die je hebt samengesteld. Daarnaast leer ik door te schrijven en regisseren ontzettend veel als actrice."
Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?
"Naast mijn korte film ben ik al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een idee voor een TV Serie die gebaseerd is op mijn avonturen in het buitenland. Fingers crossed, ik hoop dat ik deze met jullie op beeld kan delen!"
Welke uitdagingen of kansen zie jij in Limburg en/of de Euregio/een regio in het algemeen?
"Je vraag doet me denken aan het kiezen van een vakantiebestemming: je hebt de populaire plekken waar iedereen naartoe wil, en je hebt minder bekende pareltjes met hun eigen charme, waar nog veel te ontdekken valt. Dat laatste zie ik als een parallel met de kansen die er liggen voor Limburg, de Euregio, of het Zuidelijk deel van Nederland. Hier is veel ruimte voor ontwikkeling. De uitdaging ligt echter in het feit dat, ondanks de beschikbare ruimte, veel mensen toch naar de randstad trekken, waardoor er minder samenwerking en betrokkenheid in deze regio's lijkt te zijn."
Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in de Euregio of ‘de regio’ in het algemeen (buiten een epicentrum als de Randstad)?
"Er wordt hier minder gefilmd en ik heb daardoor het gevoel dat mensen in het algemeen veel enthousiaster zijn en meer bereid om te helpen, waardoor het toegankelijker voelt. Daarnaast zijn er tal van prachtige en unieke locaties die nog niet eerder zijn verkend in (Nederlandse) films, wat het voor filmmakers buitengewoon interessant maakt en tevens een bron van inspiratie vormt voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Niet te vergeten dat veel aspecten buiten de Randstad kostenefficiënter zijn, zoals de huur van filmapparatuur."
Op welke gebieden zie jij nog mogelijkheden tot verbetering met betrekking tot het maken van films in de Euregio?
"Als filmmaker met een Chinese achtergrond zie ik ruimte voor verbetering in het creëren van evenementen en platforms die filmmakers uit diverse culturen samenbrengen, waardoor de Euregionale filmwereld verder versterkt en verrijkt kan worden. Het zou fantastisch zijn als er specifieke subsidieprogramma's worden ontwikkeld om filmmakers met diverse achtergronden te ondersteunen, waardoor de lokale filmindustrie een inclusievere en representatievere richting kan inslaan."
Wat adviseer je aan andere media- en filmprofessionals?
"Vertel verhalen die je diep van binnen echt wilt vertellen."
Wat mis je nog in Limburg en/of de Euregio?
"Ik denk dat een internationale filmschool een waardevolle investering zou kunnen zijn voor het bevorderen van een nieuwe generatie filmmakers. Dit zou de regio kunnen positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor professionals uit de filmindustrie. De gunstige ligging is uitstekend voor internationale samenwerkingen. Bovendien zouden studenten, mede door hun betrokkenheid, nieuwe mogelijkheden op het gebied van filmproductie in de regio kunnen ontdekken en ontwikkelen."
Film betekent voor mij het realiseren van een langgekoesterde droom op het grote scherm. De Limburgse filmwereld heeft behoefte aan meer erkenning en een krachtige film die niet alleen nationaal, maar ook internationaal de aandacht trekt, en de gehele filmindustrie weet te boeien. Mijn favoriete film is lastig te kiezen, maar één die meteen in mijn gedachten opkomt is A Clockwork Orange. De komende weken zal ik samenwerken met een getalenteerde pianist uit Maastricht om muziek te componeren voor mijn film. Als filmmaker koester ik de wens om nogmaals Aziatische-Nederlanders te interviewen, ditmaal met een sterk regionaal accent, waaronder Limburgs. Het is een kans om een diverser en genuanceerder beeld te schetsen en verschillende stemmen binnen de gemeenschap te laten horen.Jenny Hsia
Inner Demons steunen?
Lees hier meer over het project en steun de makers.
CineSud x Voordekunst
CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via Voordekunst. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan voordekunst.nl.