Jeroen Zeegers is een filmmaker geboren in Haarlem. Tijdens zijn studie psychologie in Leiden besloot hij om zijn langgekoesterde droom waar te maken: films maken. Zo kwam hij terecht op een filmopleiding in Gent, die hij dit jaar af gaat ronden met zijn korte film Vlinderman. De film komt mede tot stand met steun van CineSud.
Kun je iets over jezelf vertellen?
"Als kind was ik al enorm gefascineerd door films en verzon m’n eigen filmverhalen. Na mijn middelbare school heb ik (na wat omzwervingen) psychologie in Leiden gestudeerd. Maar ik besloot tijdens die studie om toch een langgekoesterde droom na te jagen en ben begonnen aan een filmopleiding in Gent (België)."
"Dit jaar rond ik die studie af met de korte film Vlinderman, een persoonlijk project waar ik lange tijd aan heb gewerkt. De film is een absurde komedie in de dierentuin over een vlinderverzorger. De draaiperiode is achter de rug en we hebben fantastische beelden gedraaid, maar voor de verdere afwerking van de film ben ik een crowdfunding begonnen op voordekunst.nl. Die loopt nog tot en met 2 februari."
Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?
"Ik kan eigenlijk genieten van alle momenten in het maakproces. Ik haal er steeds veel voldoening uit dat er iets nieuws ontstaat. Dat kan zijn bij het schrijven van het scenario, als het verhaal op papier al tot leven komt. Ik kan bijvoorbeeld heel blij worden van een dialoog die goed werkt of van een goede verhaalstructuur. Maar ik geniet net zo goed van het ontstaan van de film op de set. Dat is wel een stuk spannender, want daar is tijdsdruk en er hangt veel meer van het moment af. Terwijl je met de acteurs samen zoekt in hun spel, zie je de film voor het eerst écht ontstaan. Dat geeft wel een kick."
Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?
"Op dit moment zijn we bezig met de afwerking van Vlinderman. Zodra dat is gebeurd, ga ik weer beginnen aan het uitwerken van een nieuw project. Ik heb al verschillende filmideeën op de plank liggen, die ik verder zou willen uitwerken."
Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?
"Ik ben altijd al helemaal gek geweest van films. Naast dat ik veel films keek, was ik als kind al aan het experimenteren met een DV-camcorder. Met mijn broer en neef maakte ik kleine korte slapstickfilmpjes. We hadden Modern Times van Charlie Chaplin gezien en gingen dat proberen na te doen. Mijn oom had een grote hamer (voor paaltjes in de tuin) en die gebruikten we om elkaar mee achterna te zitten. Later versnelden we de beelden en maakten ze zwart-wit, waardoor het net een filmpje uit de stille filmperiode werd. Op de middelbare school had ik ook een vriendengroepje waarmee ik films maakte en toen kwam ergens het idee om filmmaker te worden."
Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?
"Dan zou dat zijn: stap vaker uit je comfortzone. Dat is niet altijd makkelijk, maar juist als dan iets je lukt, is het zoveel waardevoller. En ook als iets mislukt, is het waardevol omdat je het dan in ieder geval hebt geprobeerd en iets hebt geleerd (wat weer goed is bij de volgende keer dat je iets buiten je comfortzone doet)."
Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?
"Mijn korte film Vlinderman. En vooral de geweldige cast en crew die ik bij elkaar heb gekregen."
Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?
"Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar hoe Vlinderman zal worden onthaald, zodra de film helemaal klaar is. Daarnaast hoop ik mezelf verder te kunnen ontwikkelen als filmmaker. Momenteel werk ik ook aan verschillende nieuwe filmideeën en ik kijk er erg naar uit om die projecten te kunnen realiseren."
Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in de Euregio?
"De meerwaarde lijkt me vooral een grotere diversiteit aan films. Bovendien denk ik dat het maken van films in de Euregio verbanden kan leggen en samenwerkingen kan doen ontstaan, die anders niet zouden ontstaan."
Wat mis je nog in de Euregio?
"Ik vind dat er in de Euregio (ik spreek dan vanuit mijn ervaring in Vlaanderen) meer kan worden gedaan om jonge filmmakers te ondersteunen. Het is super wat CineSud doet, dat zou meer navolging mogen krijgen."
Wat adviseer je aan andere media- en filmprofessionals?
"Blijf trouw aan jezelf en je verhaal. En probeer te luisteren naar elkaar op een onbevooroordeelde manier."
"Film is voor mij narratieve film, waarbij je je kunt laten meevoeren in het verhaal. Ik denk dan ook dat de Limburgse film (en de Nederlandse film in het algemeen) vooral goede filmmakers nodig heeft met een hart voor verhalen. Eén van mijn favoriete films is bijvoorbeeld Amelie, een film met een topverhaal. Ik zou zelf graag nog een keer een zombiefilm willen maken, maar dan niet de standaard zombiefilm. Maar de komende periode ga ik eerst deze film afwerken en de wereld insturen. Ik ben al benieuwd naar de reacties!"
Vlinderman steunen?
Lees hier meer over het project en steun de makers.
CineSud x Voordekunst
CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via Voordekunst. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan voordekunst.nl.