In gesprek met Yasser Ishraqi

"Jouw droom is uniek, en laat niemand je wijsmaken dat dat niet zo is."

Yasser Ishraqi, een 27-jarige man uit Herat, Afghanistan, heeft een nieuw pad ingeslagen na zijn afstuderen in Media Psychologie aan de Vrije Universiteit. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de bankenwereld, heeft hij de stap gezet naar maatschappelijke projecten, geïnspireerd door zowel de filmwereld als de voetbalwereld. Met een opwindende toekomst in het verschiet, staat Yasser op het punt om samen met zijn team naar Bosnië te reizen. Ze zullen deelnemen aan de Mars Mira, een indrukwekkende herdenkingstocht waarbij ze persoonlijke verhalen willen vastleggen en belichten in hun documentaire die ze crowdfunden via Voordekunst. Gedreven door passie en toewijding, zijn ze vastberaden om de stemmen van de slachtoffers van de genocide te laten horen en zo een eerbetoon te brengen aan hun herinnering.

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Yasser Ishraqi, 27 jaar, geboren te Herat in Afghanistan. Afgestudeerd in Media Psyschologie aan de Vrije Universiteit. Werkzaam geweest in de bankenwereld de afgelopen jaren, maar inmiddels de stap gezet richting maatschappelijke projecten. Mede dankzij de filmwereld en de voetbalwereld."

Waar geniet jij keer op keer van bij jouw vak? En waarom?

"Het uitkiezen van bestemmingen, voor ons definitie ‘ongehoorde plekken’ overal ter wereld, en het proces naar contacten leggen vanuit die bestemmingen is een prachtig proces. We kunnen hierdoor tientallen verschillende verhalen uitlichten van verschillende mensen dankzij de documentaires, die anders nooit gehoord zouden worden."

Kun je iets vertellen over waar je nu mee bezig bent?

"We zullen over 2 weken naar Bosnië vertrekken om de Mars Mira te lopen, dat is een herdenkingstocht van pak en beet vier intensieve dagen waarbij men de slachtoffers van de genocide herdenkt. Hier zullen wij persoonlijke verhalen opvangen vanuit de Mars en die proberen te belichten door middel van onze documentaire."

Wat is jouw motivatie geweest om dat te doen wat je nu doet?

    "Ik heb een ongelooflijk mooie luxe ontvangen om in Nederland te mogen opgroeien nadat de oorlog in Afghanistan het land heeft verscheurd. Ik heb mijzelf hoorbaar mogen maken in Nederland, maar er zijn miljoenen of miljarden mensen zonder een stem die niet gehoord worden, en hun wil ik de kans geven die ikzelf ook heb gekregen, om hun verhaal te mogen doen en zichzelf hoorbaar te maken."

    Stel je krijgt de kans je ‘jongere ik’ zelf advies te geven, wat zou dat zijn?

      "Jouw droom is uniek, en laat niemand je wijsmaken dat dat niet zo is."

      Welke prestatie heeft jou het meest trots gemaakt?

      "We hebben recentelijk met het team een documentaire geschoten in Marokko, waarbij we unieke beelden hebben verzameld met betrekking tot drie beladen onderwerpen in het land: de Joodse gemeenschap, het gedoogdbeleid rondom de hasj-productie en de onderdrukking van het Amazigh gedeelte in het noorden. Deze hebben we in een volle theaterzaal mogen vertonen te Apeldoorn, en we zullen het binnenkort online plaatsen."

      Zijn er ontwikkelingen waar je naar uitkijkt?

        "We zullen in oktober naar Togo te West-Afrika afreizen voor een documentaire. Een vriend van ons, Reza Ngarigota, heeft een eigen school gebouwd met zijn Stichting Thuishaven, en we zullen een documentaire opnemen over zijn verhaal te Togo."

        Welke uitdagingen of kansen zie jij in Limburg en/of de Euregio/een regio in het algemeen?

        "Het blijven doen wat we nu aan het doen zijn, maar dan met een grotere professionelere slag door middel van financiën. Want tot en met het punt nu hebben we altijd alles vanuit eigen middelen bekostigd."

        Wat is voor jou de meerwaarde van het maken van films in de Euregio of ‘de regio’ in het algemeen (buiten een epicentrum als de Randstad)?

          "Het belichten van onbekende verhalen, personen, steden, volkeren en landen die niet bekend zijn bij het ‘grotere’ publiek."

          Wat adviseer je aan andere media- en filmprofessionals?

            "Een groot nadeel, wat vaak een groot voordeel is bij ons, is de spontaniteit van het filmen. We gaan altijd op pad met een mini-script, maar we zorgen ervoor dat we genoeg flexibiliteit kunnen laten zien waardoor de films altijd toch anders worden dan hoe we het eerst voor ogen hadden. En dat vind ik heel tof."

            Laat me je meenemen in een verhaal over mijn passie voor film. Voor mij is film een manier om unieke wereldse kennis vast te leggen die nergens anders te verkrijgen is. Het is precies wat de Limburgse film nodig heeft, een bron van inspiratie en vernieuwing. Terwijl ik mijn favoriete film benoem, realiseer ik me dat het een cliché is, maar clichés hebben vaak een diepere betekenis, The Godfather.  De komende periode staat in het teken van het maken van prachtige documentaires. Als filmmaker, beleidsmaker, of in welke rol dan ook, koester ik de wens om een keer mee te lopen met ervaren documentairemakers. Ik wil hun proces leren kennen, ontdekken hoe ze te werk gaan en wat hen drijft. Het zou een onschatbare ervaring zijn om te leren van degenen die al jarenlang hun stempel drukken op de filmwereld.

            Mars Mira steunen?

            Lees hier meer over het project en steun de makers.

            Ik wil meer weten.

            Stichting Nowruz

            Het doel van Stichting Nowruz is het ontplooien van creativiteit en het bijdragen aan de maatschappij door het verbinden van mensen van verschillende achtergronden en culturen. Dit doen ze onder andere door het ontwikkelen van een online platform, het aangaan van samenwerkingen met soortgelijke organisaties en het maken van reportages in binnen- en buitenland. Door het inspireren van eenieder om bij te dragen aan sociaal bewustzijn, willen ze samen bouwen aan een betere wereld.

            Lees hier meer over Stichting Nowruz. 

            CineSud x Voordekunst

            CineSud spreekt maandelijks met makers die crowdfunden via Voordekunst. Zo brengen we nieuwe makers en publiek al in een vroeg stadium met elkaar in contact en zetten we nieuwe projecten in de schijnwerpers. Wil je ook projecten steunen van nieuwe makers? Check dan voordekunst.nl.