Line van den Berg omgekomen bij lawine in Zwitserland

Line nam vorig jaar deel aan de CineSud Royal Film Pitch en werkte aan een nieuw filmplan.

Vorige week werden we opgeschrikt door het bericht over het overlijden van Line van den Berg, een professioneel bergbeklimster en filmmaakster. Tijdens de afdaling na het bereiken van de top van de Grosshorn werd ze - samen met twee collega's - slachtoffer van een onverwachte lawine.

Line van den Berg

In november 2022 leerden wij Line kennen als deelnemer van de CineSud Royal Film Pitch en de Masterclass Storytelling in Documentaries tijdens het 12e Dutch Mountain Film Festival. Het plan waar ze aan werkte had moeten leiden tot een film over een geplande expeditie naar Pakistan. De beklimming van de Grosshorn was een oefenklim voor deze expeditie.

Line van den Berg begon in haar vroege twintiger jaren met klimmen en had sindsdien een lange lijst van imposante routes verzameld, waaronder eerste beklimmingen in Kirgizië en de noordwand van de Eiger. Ze is genoemd op de longlist van de Piolet d'Or voor nieuwe beklimmingen, een opmerkelijke prestatie voor een alpinist uit een land zonder bergen. Ze heeft de Herman Plugge Engagement Award ontvangen en heeft deelgenomen aan meerdere Ice Climbing World Cups.

Line stond bekend om haar onstuitbare enthousiasme en enorme drive. Ze woonde en werkte in de Alpen. Tijdens het Dutch Mountain Film Festival vorig jaar ging haar eerste film My Phantom in (Nederlandse) première.

Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe.