Selin Şen nieuwe voorzitter Raad van Toezicht van CineSud

Na twee jaar lid te zijn geweest van de RvT neemt ze nu de voorzittersrol op zich.

Selin Şen is per 1 januari de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van CineSud. Na drie jaar lid te zijn geweest van de RvT neemt ze nu de voorzittersrol over van Toon Hezemans.

"Inmiddels zijn we op het punt aangekomen waarop er ruimte is voor focus en beleid. Ik hoop dat we hiermee de ruimte creëren die nodig is om naar het grotere plaatje te kijken."

Wat was je indruk van CineSud bij de start van je functie?

"CineSud is een organisatie waar veel gebeurd. Jaarlijks staan er tal van programma's op de activiteitenplanning. Bij het toetreden in de rol van toezichthouder was ik onder indruk van hoeveel een klein team voor elkaar gespeeld kreeg in een korte tijd. Om daarbij te helpen hebben we, als Raad van Toezicht gekeken hoe er via een heldere visie en missie richting aangebracht kon worden aan alle activiteiten.

Is dit beeld in de loop der jaren veranderd?

"CineSud blijft ontiegelijk veel klaarspelen binnen de uren die er voorhanden zijn. Dat is anno 2023 nog steeds zo. Door de uitbreiding in het team is er ruimte ontstaan om meer met beleidszaken aan de slag te gaan om zo een wezenlijke verandering door te voeren. Ik heb het idee dat er inmiddels een duidelijke koers is ingezet. Het ontstaan van Screen Talent NL, met dank aan o.a. Guido draagt daaraan bij."

Kun je wat meer vertellen over de voorzittersrol die je nu over neemt?

"Als voorzitter ben je de voornaamste sparringpartner van de directie en draag je het belang van CineSud mee binnen de sector. De aankomende tijd gaan we binnen de Raad van Toezicht diverse projecten verdelen, die passen bij de kracht van elke toezichthouder. Zo zal ik me samen met Guido richten op de uitbreiding van de visie en missie van CineSud en de plannen rondom Screen Talent NL."

Hoeveel groei heeft CineSud in je ogen doorgemaakt tijdens je bestuursperiode?

"De afgelopen jaren heeft CineSud een flinke weg afgelegd en een prominentere rol gekregen binnen de (inter)nationale av-sector. Dat straalt uit in de aanwezigheid op diverse filmfestivals en in programma's als Film Talents to Cannes. Het balletje rolt en het lobbywerk dat Guido verricht zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor talentontwikkeling in de diverse regio's. Daar komt bij dat we sinds 2022 de middelen hebben om een kernteam aan te stellen in dienstverband – een grote stap voorwaarts."

Wat zou je behouden binnen CineSud om de kwaliteit van de organisatie op peil te houden?

"De sterke banden met de sector, op regionaal en nationaal niveau, zijn cruciaal voor het bestaan van CineSud en het vinden van nieuw talent. Ik ben blij om te zien dat CineSud gegroeid is in medewerkers en er iets van de schouders van Guido kan worden getild. Mede hierdoor ontstaat een organisatie die uit meer dan één persoon bestaat en daarmee een nieuwe diversiteit en kennis meebrengt."

Wat zou je veranderen binnen CineSud om het verder te verbeteren?

"Inmiddels zijn we op het punt aangekomen waarop er ruimte is voor focus en beleid. Ik hoop dat we hiermee de ruimte creëren die nodig is om naar het grotere plaatje te kijken. Hoe blijven we makers in de regio faciliteren en hun belangen vertegenwoordigen op het gebied van (talent)ontwikkeling? Is er voldoende werk voorhanden in de regio en hoe zorgen we ervoor dat er niet alleen regietalent aanstroomt maar ook scenaristen, technici of componisten? Dit zijn vragen die we de aankomende periode meer willen gaan stellen."

Waar verheug je je het meeste op als de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van CineSud?

"Allereerst ben ik dankbaar voor het vertrouwen dat Toon Hezemans (oud-voorzitter) en de rest van de toezichthouders in mij stellen. De aankomende tijd wordt een spannende. De grootste plannen voor Screen Talent NL waar CineSud onderdeel van is (en één van de initiatiefnemers) komen van de grond en daar valt een flinke slag in te slaan. CineSud bevindt zich in de positie om een gedegen verschil te maken voor talentvolle makers en ik kijk ernaar uit om samen met Guido, het team en de andere toezichthouders door te groeien naar een nieuw talentlandschap dat zich in heel Nederland bevindt."

Heb je verder nog advies of opmerkingen die wil delen met ons?

"Als één van de grootste filmtalenthubs van Nederland mogen we stilstaan bij wat er allemaal bereikt is en hoeveel films van Limburgse bodem de laatste jaren een weg vinden naar het grote doek. Deze prestaties mogen vaker gevierd worden door CineSud, Limburgse makers en inwoners."

Nog meer wijzigingen in Raad van Toezicht

Naast het aftreden van Toon Hezemans als voorzitter en de benoeming van Selin Şen als nieuwe voorzitter, liep ook de zittingstermijn van Geertje Caris af en maakte Mark Pütz bekend te gaan stoppen als lid van de Raad van Toezicht. Opvolgers worden momenteel geworven via een onlangs uitgezette vacature. Je leest hier meer over de organisatie en Raad van Toezicht van CineSud.