Uitgelicht: korte films in augustus!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films die te zien zijn via ons VOD-platform CineMakers.eu.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerde CineSud in 2020 de VOD CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit.

Coming of Age

Augustus markeert het einde van de zomervakantie en is een tijd van overgang en verandering. Het is een periode waarin veel mensen terugkeren naar school, werk of andere verplichtingen. Het is ook een maand waarin we vaak mijmerend terugdenken aan bijvoorbeeld onze jeugd en de overgang naar volwassenheid. Daarom lichten we deze maand drie korte Coming of Age-films uit die te zien zijn op CineMakers.eu. Van intieme karakterstudies tot avontuurlijke verhalen, de films bieden een inkijkje in de complexe en boeiende wereld van jonge mensen die hun weg vinden in het leven. Bezoek Cinemakers.eu om ze te ontdekken. 

STER (2019, Catherina Iosifidis, 12 minuten)

STER is de afstudeerfilm van Catherina Iosifidis. De film draait om Stella, een onzekere tiener die zichzelf constant vergelijkt met de andere meisjes op een dansschool waar ze repeteert. Ze spiegelt zich vooral aan Maud, die schijnbaar overlopend van zelfvertrouwen haar solo’s danst. STER geeft een intrigerend inkijkje in de complexe leefwereld van tieners.

Siemiany (2009, Philip James McGoldrick, 18 minuten)

Andrzej en Michal zijn twee jonge tieners die elke zomer samenkomen in het kleine plattelandsdorpje Siemiany. Hun vriendschap is uitgegroeid tot jaren van geweldige herinneringen. De verveling van het platteland en het gevoel van eenheid onder de jongens, brengt hun vriendschap naar een nieuw niveau van seksueel geladen intimiteit.

Vader op Zoon (2019, Thomas Stokmans, 7 minuten)

In deze muzikale debuutfilm lijkt er nauwelijks verbale communicatie te zijn tussen een vader en zijn jonge zoon. Maar als papa op zijn saxofoon speelt, luistert de jongen aandachtig. Hij krijgt een slokje van papa's koffie. Vader op Zoon is een hele kleine, intieme film met het hart op de juiste plaats.

Bekijk meer op CineMakers

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier!

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.