Uitgelicht: korte films in juni!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films die te zien zijn via ons VOD-platform CineMakers.eu.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerde CineSud in 2020 de VOD CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit.

Juni is een bijzondere maand vol belangrijke gebeurtenissen. Het markeert het begin van de zomer, met zonnige dagen en aangenaam weer. We eren onze vaders op Vaderdag op 17 juni. Voor sportliefhebbers is juni spannend door grote voetbaltoernooien. Daarnaast is het Pride Month, waarin we wereldwijd diversiteit, acceptatie en gelijkheid vieren binnen de LGBTQA+-gemeenschap. Op 21 juni vieren we de zomerzonnewende, het langste daglicht van het jaar. Juni biedt een mix van festiviteiten, bewustwording en vooruitgang, waardoor het een speciale maand is en wij hebben drie films geselecteerd die er mooi bij aansluiten. Geniet ervan! 

Beş (2021, Ayla Çekin Satijn, 6 minuten)

Wanneer een jonge Turkse, lesbische vrouw weer terug moet naar haar geboortedorp om bij de traditionele Turkse bruiloft van haar jeugdvriendin te zijn, is ze bang om niet geaccepteerd te worden in haar gemeenschap. Wanneer ze haar vier vriendinnen van vroeger weer terug ziet komt ze er echter achter dat zij zélf degene is met de grootste vooroordelen.

House of Salt (2019, Willem Gerritsen, 14 minuten)

Een man komt druipend nat bij een verlaten huis, waar hij een groep dinerende mensen treft. De groep ontkent zijn bestaan echter en de man gaat op onderzoek door het huis waar hij in verschillende stadia leert wat hij moet opgeven om bij de groep te mogen horen, en wat dat voor zijn eigen identiteit zal betekenen.

Van Mars en Venus (2017, Kevin Kok, 25 minuten)

Gijs gaat bij zijn vader in de leer om schipper te worden. Tijdens hun reis durft hij niet te vertellen dat hij de behoefte voelt om te crossdressen. Regisseur en scenarist Kevin Kok studeerde met deze film af aan de HKU en wilde een geluid geven aan het taboe rondom crossdressen. De film baseerde hij deels op zijn eigen ervaringen, maar ook op die van anderen. “De openlijke crossdressers die ik ontmoet heb, waren vaak mannen van oudere leeftijd die toegaven dat ze er al sinds hun jeugd mee zaten.” Met deze korte film hoopt hij meer begrip te kweken, zodat crossdressers niet meer bestempeld worden als iets ongewoons, maar gewoon als mens.

Bekijk meer op CineShorts

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier!

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.