Uitgelicht: korte films in september!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films die te zien zijn via ons VOD-platform CineMakers.eu.

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerde CineSud in 2020 de VOD CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit.

SHIFTING DISTANCE

Naarmate september nadert, beseffen we dat de zomer bijna voorbij is. Maar september betekent ook de komst van SHIFT! "Shifting Distance" is het vaste thema van SHIFT, waarbij de focus ligt op alle veranderingen die zich in onze samenleving voordoen. Voor de negende keer keert het SHIFT Film Forum terug, met de SHIFT Film Pitch, SHIFT Masterclasses en opnieuw een Short Film Competition & Short Films SHIFT Special. Om dit te vieren, lichten we deze maand drie korte films uit die in voorgaande edities van SHIFT waren geselecteerd. Ontdek ze op Cinemakers.eu.

Klik hier om je kaartjes voor de SHIFT Short Film Competition & Short Film SHIFT Special te bemachtigen!

Voor Galg en Rad (2019, Paul Haans & Jeroen Wielheesen, 15 minuten)

Zuid-Limburg, 1743. De 16-jarige Thias is een bedeesde, volgzame jongen die lid is van een bende straatkinderen. Onder leiding van de stoere Hendrik zwerven en stelen ze rond Kasteel Hoensbroek. De burgers zien hen als kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is de zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders.

Eindbestemming (2015, Jan Pool, 14 minuten)

Eindbestemming is een psychologische thriller over twee jonge mensen die elkaar niet kennen maar met dezelfde trein reizen. Beiden zijn op weg om de losse eindjes van hun chaotische leven af te wikkelen. Als ze elkaar vluchtig observeren heeft ieder zijn of haar eigen gedachten, aannames en fantasieën over de ander. Maar of die kloppen met de werkelijkheid? Als ze oog in oog met elkaar komen te staan, is er geen weg meer terug.

Belofte (2018, Guido Coppis, 18 minuten)

Belofte is een aangrijpende korte film van regisseur Guido Coppis over een broer en zus die een wanhopige belofte hebben gedaan. De film bestaat uit slechts één take en is in zwart-wit gedraaid. De hoofdrollen worden gespeeld door de talenten Manouk Pluis en Tygo Bussemakers.

Bekijk meer op CineMakers

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier!

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.