Weer een succesvolle editie International Pitching Forum

Nils Hanssen vertelt over zijn ervaring in Grimstad Noorwegen.

Eerder deze maand vond het achtste jaarlijkse Pitching Forum van Screen Talent Europe plaats tijdens het Noorse Kortfilmfestival in Grimstad. CineSud had Nils Hanssen afgevaardigd als Limburgse Deelnemer. In totaal presenteerden elf jonge opkomende filmmakers hun projecten voor een jury en publiek, waarbij Nazia Mohammad (GMAC Film, Schotland) de €4.000 productiebeurs van STE in de wacht sleepte.

Winnaars International Pitching Forum 2023 

Het Screen Talent Europe Pitch Forum is een samenwerking tussen partners binnen het Screen Talent Europe-netwerk, dat talent hubs en emerging filmmakers uit heel Europa met elkaar verbindt, en vindt plaats tijdens The Norwegian Short Film Festival in Grimstad. CineSud is Nederlandse partner in Screen Talent Europe en gatekeeper voor dit project. Deelnemers maken kans op €4.000 voor een nieuw kortfilmproject, en krijgen bovendien toegang tot industry- en netwerk-activiteiten van het festival, allemaal op kosten van CineSud en het Screen Talent Europe-netwerk. Het industry programma omvat onder meer trainingen, masterclasses en een receptie met aanwezige Screen Talent Europe partners en filmtalenten uit heel Europa. 

De jury kende ook twee eervolle vermeldingen toe. De eerste is voor de film 'De Club' van Eza Doortmont. Ezra was de andere Nederlandse deelnemer afgevaardigd vanuit New Noardic Wave. De tweede eervolle vermelding ging naar Nivitha Balasubramaniam, wiens project bruiste van creatieve spirit en een krachtige boodschap had.

Nils Hanssen over zijn ervaring

Nils Hanssen was afgevaardigd door CineSud als de Limburgse deelnemer voor het internationale Pitch Forum tijdens het Norwegian Short Film Festival. Nils presenteerde zijn project De Juiste Noot tijdens het Pitch Forum aan een jury en publiek. Zijn film gaat over een klungelige triangel-speler die de uitzonderlijke kans krijgt om gedirigeerd te worden door de grootste dirigent ter wereld. Alleen: het concert valt op vrijdag de dertiende.

Lees hieronder de persoonlijke ervaring van Nils tijdens het Pitching Forum in Noorwegen: 

Het deelnemen aan het Screen Talent Europe Pitch Forum was geweldig! Na een lange dag reizen en in totaal 18 uur in het vliegtuig (ik kwam rechtstreeks van mijn vakantie), werden we hartelijk verwelkomd op het kortfilmfestivalen in Grimstad. Dit idyllische slaperige stadje dat doet denken aan het dorp van de Truman Show, maar dan met een beter landschap, wordt jaarlijks volledig overgenomen door filmmakers van over de hele wereld. Als een groep angstige pitchers voelden we direct een band in ons Airbnb. De workshop de volgende dag versterkte alleen maar de band tussen ons. We begonnen allemaal met een onafgemaakte pitch, werden in groepen verdeeld en pitchten onze film aan elkaar. Vervolgens moesten we feedback aan elkaar geven zonder onszelf te verdedigen. Dit gaf ons een veilige ruimte waarin we analyseerden wat wel en niet werkt wanneer iemand aan ons pitcht, maar misschien nog belangrijker, omdat we onszelf niet konden verdedigen, waren we echt open voor feedback en zagen we duidelijk welke informatie aansloeg en welke niet! In verschillende opdrachten en groepen deelden we waar we het meest bang voor waren, maar vonden we ook weer de oorspronkelijke sprankeling van vreugde in ons idee. En nadat we een omgekeerde pitch hadden gedaan, waarbij andere mensen jouw project proberen te pitchen, hadden we collectief het gevoel dat we ons openden voor elkaars projecten. We hebben geleerd om niet iets te willen verkopen, maar mensen uit te nodigen in je verhaal, proces en enthousiasme.
Op de dag van de pitch stonden we allemaal op het punt van een zenuwinzinking en vroegen we ons af waarom we dit weer deden. Gelukkig waren we elkaars aanmoedigers en vonden we troost in deze gedeelde sensatie. We herinnerden elkaar eraan om gewoon adem te halen en te vertragen. Eerlijk gezegd straalde iedereen en had vertrouwen in zijn pitch. Ik was bang dat ik over mijn woorden zou struikelen als een dronken clown in een ballenbak en dat mijn zenuwen ervoor zouden zorgen dat ik zou zweten en trillen als een nerveuze hond. Maar toen het mijn tijd was om te stralen, nam mijn zelfvertrouwen het ook over. Ik gleed door de pitch als boter op een stapel pannenkoeken, dankzij de workshop wist ik precies wat ik wilde vertellen. Na de pitch maakten we een geweldige trip door de fjorden op een boot met heerlijke verse garnalen en een biertje. We namen de tijd om te netwerken en te genieten van het festival. Hoewel ik niet met het prijzengeld naar huis ging (een shoutout naar Nazia, de winnaar), heb ik een beter begrip van mijn verhaal gekregen en de oorspronkelijke sprankeling van vreugde gevonden die voortleeft in mijn reis. Maar nog inspirerender is dat ik ook ben uitgenodigd in het proces van de reis van andere filmmakers. Filmmaken kan soms wat eenzaam zijn, en door nieuwe vrienden te maken en oude (directorsvillage) vrienden weer te zien, realiseer je je dat film altijd een gedeelde ervaring is die mensen verbindt. En ik kan niet wachten om te zien hoe alle projecten (inclusief het mijne) het daglicht zullen zien!
Nogmaals bedankt aan CineSud, Screen Talent Europe, Mediefabrikken en Kortfilmfestivalen Grimstad voor deze geweldige kans.