Ben Verbong maakt film over Marinus van der Lubbe

Samen met Limburgse producent Pieter Kuijpers.

Regisseur Ben Verbong werkt aan een film over Marinus van der Lubbe, die in 1933 ter dood veroordeeld werd voor het stichten van de brand in de Reichstag in Berlijn. Verbong maakt de film samen met zijn neef, producent Pieter Kuijpers van Pupkin Film.

Actueel

De rode draad van de film wordt het gesprek dat psychiater Karl Bonhoeffer in de gevangenis had met Van der Lubbe voordat de Nederlander terecht moest staan. Verbong ziet overeenkomsten met de actualiteit. "De nazi's maakten veelvuldig gebruik van fakenews en complottheorie├źn om de nog jonge democratie om zeep te helpen", vertelt hij. "Dat zijn zaken die ook nu, in 2024, onze wereld bedreigen. Maar gelukkig zijn er ook nu jongeren die opstaan voor hun idealen. Dat maakt het verhaal van Marinus volgens mij actueler dan ooit."

Marinus van der Lubbe

De in Leiden geboren Marinus van der Lubbe werd in 1933 wereldberoemd nadat hij werd opgepakt voor het stichten van de brand in de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw. Op 27 februari van dat jaar woedde daar brand, een kleine maand nadat Adolf Hitler was aangesteld als nieuwe rijkskanselier. Van der Lubbe werd opgepakt en ter dood veroordeeld. Op 10 januari 1934 werd in Leipzig het vonnis voltrokken en werd Van der Lubbe onthoofd. Hij werd 24 jaar.

Duits-Nederlands

De film moet een Duits-Nederlandse co-productie worden. Verbong is een bekende in beide landen en maakte vele succesvolle films in zowel Nederland als Duitsland waaronder Het Meisje met het Rode Haar, Toen ik je Zag, Das Sams en Herr Bello. De film wordt geproduceerd door Pupkin Film, het bedrijf van Verbongs neef Pieter Kuijpers. Het betreft hun eerste samenwerking. "We hadden al langer het plan om iets te gaan maken en dit is voor ons allebei een project waar we onwijs veel zin in hebben."

Het is de bedoeling dat de film eind 2025 in de bioscopen te zien moet zijn.