Broertje is Verdwaald binnenkort op MAX

Documentaire van Bart Hölscher vertelt bijzonder verhaal.

Binnenkort is bij MAX de documentaire Broertje is verdwaald te zien. Tijdens zijn onderduik in het Zuid-Limburgse Voerendaal wordt de vierjarige Joodse kleuter Léon Wesly verraden en afgevoerd naar kamp Westerbork. Enkel en alleen omdat hij Joods is. Op 8 februari 1944 wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz-Birkenau. De documentaire vertelt het verhaal én hoe dit nu, tachtig jaar later, nog dagelijks állesbepalend is voor zijn familie. Een film over de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.

Broertje is verdwaald

Na de oorlog willen vader en moeder maar één ding; hun kinderen terugzien. Maar niemand weet waar ze zijn. Tot op een dag de kapelaan aan de voordeur staat. Hij deelt mee dat Broertje is verdwaald en dat Leni op hen wacht. Leni keert naar haar ouderlijk huis in Maastricht terug, maar van Broertje ontbreekt elk spoor. Kort na de bevrijding volgt gezinsuitbreiding bij de familie Wesly. Benoît en Tova worden geboren en vader zegt tegen iedereen die het horen wil dat God een zoon van hem heeft afgenomen en hem er twee kinderen voor heeft teruggegeven. Maar ondanks de vreugde van de geboorte overheerst het verdriet om het verlies van Broertje en het verlies van alle andere familieleden. De sfeer in huis is en blijft bedrukt. Broertje is niet meer dan een foto aan de muur met een paar droogbloemetjes tussen eromheen. Over hem wordt, net als over de andere familieleden, nooit gesproken. En wat Leni heeft meegemaakt tijdens de onderduik, daar is ook nooit naar gevraagd.

Broertje is verdwaald laat zien hoe de gebeurtenissen van toen van grote invloed zijn geweest op de familie en het leven in de decennia erna, tot aan nu. De documentaire werd gemaakt door Bart Hölscher, die eerder onder meer Het zijn maar Duitsers en Het Eiland van Ruben van Megen maakte. Omroep MAX zendt Broertje is verdwaald op donderdag 15 februari om 22.15 uur uit op NPO 2.