CineSud lanceert STEP-Up Academy

Academy voor beginnende makers die een opstapje kunnen gebruiken.

Op verzoek van het regionale filmveld introduceert CineSud vanaf 2024 de STEP-UP Academy: een op maat gemaakt traject voor beginnende makers als opstapje naar bijvoorbeeld het CineSud ShortsLab of -DocLab.

STEP-UP Academy

Om een tussenstap aan te bieden tussen films gemaakt i.h.k.v. een opleiding of bijv. trajecten zoals het 48 Hour Film Project en het Shorts- of DocLab van CineSud, introduceert CineSud vanaf 2024 - op verzoek van het regionale filmveld - de STEP-UP Academy. Studenten van regionale opleidingen en (autodidacte) nieuwe makers die in Limburg woon- of werkzaam zijn, krijgen zo de kans om op vaste momenten door het jaar een van hun eerste (onafhankelijke) filmprojecten te pitchen aan CineSud. 

Er zijn bijdragen beschikbaar tussen de €1.000 en €5.000 per project. Daarnaast ontvangt elke maker op maat gemaakte ondersteuning en coaching vanuit CineSud, CineSud-alumni en onze (post-)productiemedewerker. In 2023 werd een succesvolle pilot afgerond voor de STEP-UP Academy en zijn projecten ondersteund van studenten van de Toneelacademie Maastricht en iArts Maastricht.

Behoefte

Met de lancering van de STEP-UP Academy komt CineSud tegemoet aan een door het regionale filmveld neergelegde behoefte. De stap voor beginnende makers of van studenten aan opleidingen uit de regio naar het CineSud ShortsLab of -DocLab werd met steeds grotere regelmaat te groot. Om te zorgen dat deze aansluiting weer makkelijker gevonden kan worden en talent kan doorgroeien in elke fase van diens carrière, is de STEP-UP Academy als waardevolle tussenstap toegevoegd aan ons aanbod. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de regionale opleidingen op gebied van kunst, cultuur en media. Maar ook autodidacten zijn vanzelfsprekend welkom. 

De STEP-UP Academy lijkt in grote mate op het allereerste talentontwikkelingstraject van CineSud in de jaren 2013-2016: CineSud Talent. Met bescheiden financiële middelen, maar een groot enthousiasme en talentvolle en ambitieuze makers die begeleid werden door medewerkers van CineSud en CineSud-alumni, werden toen veel succesvolle korte films en carrières geboren, waaronder All There Is (Jeroen Mourmans), Mischa (Remy Kooi) en Mijndert (Janneke Swinkels en Tim Frijsinger). Naast aandacht voor de daadwerkelijke productie van films, ligt binnen de STEP-UP Academy ook een focus op het opleiden van workforce in verschillende disciplines, zoals color-grading, set-geluid, sound-design en muziek. 

Samenwerking met opleidingen

Binnen de STEP-UP Academy is tevens ruimte voor speciale programmatische samenwerking met de opleidingen in de regio. Hiermee is meteen een start gemaakt in samenwerking met de opleiding Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool. Vanaf 2024 werken de opleiding en CineSud samen binnen de minor Film. 

Lees alles over de STEP-UP Academy.

Klik hier voor alle info.