David Deprez vertrekt bij Lumière

Na 25 jaar stopt Deprez in het voorjaar van 2025 als artistiek directeur van Lumière Cinema in Maastricht.

Geplaatst op 27 september 2024

David Deprez stopt in het voorjaar van 2025 als artistiek directeur van Lumière Cinema in Maastricht. De afgelopen 25 jaar speelde Deprez een sleutelrol in de ontwikkeling van Lumière, dat onder zijn visie uitgroeide van een klein filmtheater tot de bruisende culturele plek die het vandaag is.

Onmisbare bijdrage

Het filmtheater gaat verder onder leiding van de zakelijk directeur Aerd de Boode, die de komende maanden samen met de Raad van Toezicht de opvolging van de werkzaamheden van Deprez in goede banen gaat leiden. Voorzitter van de Raad van Toezicht Carola van der Weijden: “David heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan het succes van Lumiere. We gaan zijn visie, passie en toewijding ontzettend missen en zijn handtekening zal nog vele jaren voelbaar zijn. We wensen David veel succes in de volgende stap die hij gaat zetten. Voor Lumiere kijken we vol vertrouwen naar de toekomst en zijn we ervan overtuigd dat er zal worden voortgebouwd op het sterke fundament dat hij heeft gelegd.”

Initiatiefnemer

Deprez is al meer dan 25 jaar verbonden aan Lumière, waarvan de laatste 18 als artistiek directeur. Naast zijn verantwoordelijkheid voor de programmering van Lumière, richtte Deprez ook het Masterplan Filmtalent Limburg op en was hij mede-initiatiefnemer van de verhuizing naar de huidige locatie aan het Bassin. Onder zijn leiding kwamen succesvolle initiatieven tot bloei, zoals Lumière Open Air Film Festival, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt voor films onder de sterrenhemel, en Filmhub Zuid, het knooppunt voor filmeducatie in Brabant, Limburg en Zeeland. Deprez blijft actief in zijn functie tot maart 2025.

Nieuwe wegen

David Deprez: “Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat mijn avontuur bij Lumière begon. Eerst als stagiair, daarna achtereenvolgens als educatief medewerker, filmprogrammeur, artistiek directeur en co-bestuurder. Elke stap bood me nieuwe mogelijkheden om Lumière mee te blijven ontwikkelen tot het mooiste filmtheater van Nederland, met een groot filmhart dat klopt op het ritme van de mooiste stad van Nederland. Zo is Lumière de droomplek geworden waar ik intussen mee ben vergroeid. Maar nu, na 25 jaar, voel ik dat mijn missie erop zit en dat het tijd is om nieuwe wegen te bewandelen. Concreet betekent dit dat ik in maart 2025 afscheid neem, om zo ruimte te creëren voor nieuwe impulsen, zowel voor mezelf als voor Lumière. Het is een persoonlijk en voor mij logisch besluit, genomen in de wetenschap dat het filmhuis wordt gedragen door een prachtig team met betrokken en gepassioneerde medewerkers, dat klaarstaat om de toekomst van Lumière met een frisse blik verder vorm te geven.”