Documentaire over Ruben van Megen in première

Bart Hölscher volgde Van Megen vijf jaar lang. 

Geplaatst op 19 oktober 2024

De documentaire Een echte Van Megen, geregisseerd door Bart Hölscher, gaat op maandagavond 21 oktober in première tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Grenzen

Vijf jaar lang werd designer Ruben van Megen gevolgd, een ontwerper die de grenzen van vakmanschap opzoekt. De film biedt een intieme blik achter de schermen van Van Megen, waar hij experimenteert met materialen zoals Perzische tapijten en zand. “Mensen zien altijd alleen het eindproduct, maar de zoektocht en de mislukkingen worden vaak vergeten,” vertelt hij tegenover L1. Het resultaat is een portret vol vakmanschap en creativiteit.

Experimenten

Wat deze documentaire bijzonder maakt, is dat het de valkuilen en onzekerheden van het creatieve proces toont. Van Megen is geen doorsnee ontwerper: hij ziet schoonheid in imperfectie en transformeert fouten tot kansen. Een voorbeeld hiervan is zijn Sandcastles-collectie, waar een mislukking met een tafelblad uiteindelijk leidde tot een nog mooier eindresultaat. “Elk foutje is een cadeautje,” aldus Van Megen, die zijn werken meer als experimenten ziet dan als perfect afgewerkte producten.

Unieke positie

Hölscher, die Van Megen al sinds zijn jeugd kent, wilde dit proces vastleggen en toont in de documentaire de designer niet alleen als ontwerper, maar ook als mens. Van Megen’s onorthodoxe werkwijze, zijn atelier vol ongebruikelijke materialen en zijn visie op creativiteit maken de film tot een inspirerende reis door de ogen van een vakman die zijn eigen regels schrijft. De première op de Dutch Design Week benadrukt nog eens de unieke positie van Van Megen in de Nederlandse designwereld.