Doreen Boonekamp is Filmburger van Verdienste 2024

Doreen Boonekamp ontvangt onderscheiding voor haar bijdrage aan de Limburgse filmsector.

Doreen Boonekamp is tijdens de CineSud Industry Day benoemd tot Filmburger van Verdienste. De benoeming wordt vergezeld met een speciale filmprijs ter ere van de carrière en verdiensten van de persoon voor de Limburgse en Nederlandse film.

Doreen Boonekamp

Doreen Boonekamp is als zelfstandig adviseur actief in de culturele en audiovisuele sector, zowel in Nederland als daarbuiten. Ze is o.a. voorzitter van de Platform ACCT Ketentafel Film/AV productie en werkt aan het verbeteren van de werkvoorwaarden en -omstandigheden voor de vele zelfstandige professionals zoals regisseurs, scenaristen, cast en crew. Eerder leidde ze onder meer de Open Method of Coordination (OMC) groep van experts van de lidstaten over coproducties in de audiovisuele sector voor de Europese Commissie, was ze aanjager van het Sectorplan – Versterking positie Nederlandse culturele audiovisuele productie en zorgde met een werkgroep voor het Coronaprotocol voor de AV-sector waardoor de sector binnen korte tijd na het uitbreken van de pandemie weer veilig films kon maken. 

Tussen oktober 2009 en oktober 2019 was ze directeur/bestuurder van het Nederlands Filmfonds. Voordat ze aan het hoofd stond van het fonds was ze twintig jaar actief in de filmfestivalwereld. Ze was o.a. festivaldirecteur van het Nederlands Film Festival gedurende
negen edities. Doreen Boonekamp maakt sinds februari 2021 deel uit van de Raad van Toezicht van Limburg Film Office.

Het geheime wapen van de Nederlandse film

Selin Şen, voorzitter Raad van Toezicht, en Pieter Kuijpers, lid Raad van Toezicht CineSud: “Doreen is een begrip in de nationale en internationale filmwereld. Als directrice van het Nederlands Film Festival en Nederlands Filmfonds heeft ze, met haar roots in Heer (nabij Maastricht), de Nederlandse film (verder) geprofessionaliseerd en versterkt, zowel voor publiek als industry. Waar de reikwijdte van haar ambities en beleidsimplementaties de landsgrenzen oversteeg en tientallen miljoenen extra naar de Nederlandse filmindustrie bracht, werkte ze ook aan het versterken van Nederland als filmland." 

"De opzet en eerste stappen naar landelijk gespreide educatie- en talenthubs, waaronder Filmhub Zuid en CineSud, werden onder Doreens leiding gezet. Nadien volgden en volgen talloze lobby- en beleidsprestaties, voornamelijk achter de schermen. Inmiddels zet Doreen zich ook al enkele jaren als RvT-lid in voor Limburg Film Office en het versterken van het regionale productieklimaat. Doreen is met recht het geheime wapen van de Nederlandse film. En specifiek ook de Limburgse film."

CineSud is dan ook vereerd de jaarlijkse Filmburger van Verdienste eretitel en bijbehorende speciale career achievement award met plezier uit te reiken aan Doreen Boonekamp. De uitreiking vond in het kader van de Maand van de Limburgse Film van L1, Limburg Film Office, CineSud, CineLova en het Limburg Film Festival. Boonekamp ontving de Award tijdens de CineSud Industry Day op het Limburg Film Festival in het Limburgs Museum.

Filmburger van Verdienste

Eerdere met de Filmburger van Verdienste Award onderscheiden personen zijn filmmaker Ben Verbong, producent/regisseur Pieter Kuijpers, regisseur Henk van der Linden, acteur Huub Stapel en documentairemaker Hans Heijnen.

Geniet van meer Limburgse film!

Vandaag en morgen kan het publiek in Venlo tijdens het Limburg Film Festival en via L1 televisie nog volop genieten van alles wat de Limburgse film te bieden heeft. Ook de overige weekenden van deze maand kan via L1 televisie genoten worden van veel Limburgse films tijdens De Maand van de Limburgse Film.