Vandaag is tijdens DOCDAYS 2024 in Filmhuis ZICHT in Sittard de prijs voor beste pitch uitgereikt aan documentairemaker Hannah Padding. Haar project Muze, gericht op de vergeten muzen en modellen van Nederlandse kunstenaars, wist de jury te overtuigen. Padding ontvangt een bijdrage van €2.000 van CineSud om de productie te kunnen realiseren.
Onderbelicht onderwerp
De jury, bestaande uit gerenommeerde documentairemakers John Appel, Astrid Bussink en Tim Bary, prees Padding voor haar keuze om de focus te leggen op een boeiend en onderbelicht onderwerp. In hun juryrapport benadrukten zij de relevantie van het thema: "De winnaar presenteert een film over een interessant onderwerp; de vergeten muzen en modellen van Nederlandse kunstenaars. De maker beoogt licht te werpen op de onzichtbare vrouwen die verguisd en vergeten werden maar niettemin een grootse impact hebben gehad op de Nederlandse kunstgeschiedenis."
Truus Trompert
Padding richt zich in haar documentaire op het leven van Anna Borgmans, ook wel bekend als Truus Trompert, een model en muze die veelal over het hoofd is gezien, maar een belangrijke rol speelde in de Nederlandse kunst. "De keuze om te focussen op Anna Borgmans is bijzonder interessant. Door haar verhaal te vertellen, kan een grotere, universele vertelling worden belicht," aldus de jury.
De jury sprak haar waardering uit voor het potentieel van de film en kijkt met belangstelling uit naar de verdere ontwikkeling ervan. "We wensen de maker veel succes met dit project."
Met de prijs van €2.000 heeft Hannah Padding een belangrijke eerste stap gezet in de realisatie van haar documentaire, die naar verwachting een nieuw licht zal werpen op de vergeten verhalen binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Om deze content te bekijken heb je een Club CineSud lidmaatschap nodig.