Heerlen krijgt unieke filmhub: een nieuwe mijlpaal voor de regio

Filmtheater, broedplaats en makerspace worden gecombineerd in hartje Heerlen.

Geplaatst op 28 juni 2024

Heerlen maakt zich op voor een spannende nieuwe fase in de audiovisuele industrie. Dankzij de goedkeuring van een belangrijke investering door de gemeenteraad, zal de stad binnenkort de trotse thuisbasis zijn van Filmhub Royal en het omliggende AV-kwartier. Dit ambitieuze project markeert een significante ontwikkeling voor Heerlen en de provincie Limburg, die zich steeds meer profileren als toonaangevende regio binnen de Nederlandse film- en audiovisuele sector.

Filmbroedplaats

De nieuwe filmhub belooft een indrukwekkende faciliteit te worden. Het historische Royal Theater zal niet alleen worden gerenoveerd en in ere hersteld, maar er zullen ook twee nieuwe zalen en horecavoorzieningen worden toegevoegd. Bovendien komen er uitgebreide ruimtes voor productie, post-productie en studio's. 

Het huidige gebouw tegenover het Royal Theater zal eveneens worden aangepakt en opgeknapt. De bedoeling is dat op de bovenste drie verdiepingen ruimten komen voor bedrijven en makers uit de audiovisuele industrie en voor faciliteiten zoals edit-suites en (podcast/geluid)studio's. Dit maakt van Filmhub Royal een volwaardige filmbroedplaats en makerspace.

Lef, durf en trots

"Het lef, de ambitie en het enthousiasme en durf dat de afgelopen tien jaar in deze provincie is getoond is iets om trots op te zijn," zegt directeur/bestuurder van CineSud Guido Franken. "Waar we tien jaar geleden riepen iets met film te willen doen in deze regio, zijn we inmiddels daadwerkelijk - naast regio Amsterdam - de enige regio waar een volwaardig ecosysteem voor film & AV voorhanden is. Hier gebeurt het."

De continue en structurele investeringen van de Provincie Limburg en verschillende gemeenten in het Limburg Film Fonds en de gehele AV-keten, van educatie- tot talent-hubs en festivals, hebben deze ontwikkeling mogelijk gemaakt. Franken benadrukt het belang van deze samenwerking: "Limburg en al haar gemeenten en instellingen mogen trots zijn op de manier waarop al vele jaren samen regio-overstijgend wordt gedacht en aangepakt."

Volgende stap

Met deze nieuwe stap hoopt Franken ook de nationale politiek, fondsen en beleid te overtuigen om (nog) grotere stappen te zetten. Limburgs transformatie tot een belangrijke speler in de film- en audiovisuele industrie is een bewijs van wat er mogelijk is met visie, samenwerking en doorzettingsvermogen. Filmhub Royal belooft niet alleen een verrijking te zijn voor de stad, maar ook een inspirerend voorbeeld voor andere regio's. De bedoeling is dat de renovatie plus aanbouw in 2026/27 zijn afgerond.

Foto: Mecanoo, visuele impressie nieuwe Royal